Do građana niži dug stiže brzinom puža

Bez autora
Aug 28 2013

Korisnici kredita, kojima su banke ranije zaračunavale više kamatne stope, pravdajući to „poslovnom politikom“ ili „promenljivim tržišnim uslovima“ i dalje, uglavnom, čekaju da im banke isprave ovu „računicu“. Tako bi iznosi naplaćeni po ovom osnovu, i to pre 5. decembra 2011. godine od kada je počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, trebalo da se računaju kao prevremena otplata kredita. Međutim, sudeći po izjavama zaduženih građana, ova ispravka po bankama ide sporo, iako su sve redom prihvatile preporuku „broj dva“ Narodne banke Srbije, kojim se rešava ovaj problem. Na konferenciji održanoj 23. jula u NBS Udruženje banaka bilo je jasno: sve banke u Srbiji jednoglasno su prihvatile obe preporuke NBS i nijedna od 31 banke koje posluju u Srbiji nije bila protiv primene preporuka. Proces njihove realizacije je u toku i mislim da je manje važno da li se nešto javno nudi, već da je mnogo važnije da se na tome konkretno radi - rekla je za „Novosti“ Jorgovanka Tabaković, guverner NBS...

Do građana niži dug stiže brzinom pužaKorisnici kredita, kojima su banke ranije zaračunavale više kamatne stope, pravdajući to „poslovnom politikom“ ili „promenljivim tržišnim uslovima“ i dalje, uglavnom, čekaju da im banke isprave ovu „računicu“.

Tako bi iznosi naplaćeni po ovom osnovu, i to pre 5. decembra 2011. godine od kada je počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, trebalo da se računaju kao prevremena otplata kredita. Međutim, sudeći po izjavama zaduženih građana, ova ispravka po bankama ide sporo, iako su sve redom prihvatile preporuku „broj dva“ Narodne banke Srbije, kojim se rešava ovaj problem.

- Na konferenciji održanoj 23. jula u NBS Udruženje banaka bilo je jasno: sve banke u Srbiji jednoglasno su prihvatile obe preporuke NBS i nijedna od 31 banke koje posluju u Srbiji nije bila protiv primene preporuka. Proces njihove realizacije je u toku i mislim da je manje važno da li se nešto javno nudi, već da je mnogo važnije da se na tome konkretno radi - rekla je za „Novosti“ Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Ona ističe da su ustanovljeni obrasci za izveštavanje o primeni preporuka.

- O tome ćemo obaveštavati javnost - ističe guverner NBS. - Svakodnevno dobijamo informacije od građana, i ima veoma različitih iskustava. Ima i primera za poštovanje: jedna banka nema obavezu da dostavlja izveštaj po preporuci „broj dva“ jer nije primenjivala praksu neodredivih kamata, a to je Prokredit banka. Banka koja je među prvima usvojila i pripremila se za primenu bila je Banka Inteza, ali je i podrška Sosijete ženeral banke bila značajna.

Uprkos „svetlim primerima“, klijenti pojedinih banaka ističu da na njihova pitanja šalterski službenici samo sležu ramenima.

- Od kako je usvojena ta preporuka NBS, banka kod koje otplaćujem stambeni kredit u evrima nijednom me nije pozvala da rešimo problem rate koja je tokom godinu i po dana bila neosnovano veća za čak 30 evra - smatra profesorka Branka Petrović iz Beograda.

Čitalac „Novosti“ Milan Vasković kaže da mu je veći problem činjenica da je zadužen u švajcarskim francima.

- Banka me nije do sada kontaktirala ni da odložim otplatu duga u švajcarcima, niti da mi umanji dug po osnovu povećanih kamatnih stopa - kaže Vasković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik