Do kraja godine 250 megavata struje iz obnovljivih izvora

Bez autora
Mar 28 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je u našoj zemlji u proteklim godinama proizvedeno više od 100 megavata struje iz obnovljivih izvora, dok se do kraja godine iz tih izvora očekuje 250 megavata na mreži. On je na konferenciji "Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu", najavio da je u planu da se tokom 2019. godine pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, sa ciljem da se 2020. godine učešće proizvodnje struje iz obnovljivih izvora poveća na 27 odsto. Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto.

Do kraja godine 250 megavata struje iz obnovljivih izvoraMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je u našoj zemlji u proteklim godinama proizvedeno više od 100 megavata struje iz obnovljivih izvora, dok se do kraja godine iz tih izvora očekuje 250 megavata na mreži.

Antić je, na konferenciji "Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu", najavio da je u planu da se tokom 2019. godine pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, sa ciljem da se 2020. godine učešće proizvodnje struje iz obnovljivih izvora poveća na 27 odsto.

Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti prema generacijama koje dolaze, da im ostavimo zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi imali normalan život, poručio je ministar.

On je rekao da je Zakon o energetici značajno izmenjen da bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog razvoja, uz napomenu da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, pri čemu postoje vetroparkovi i koristi se solarna energija.

Naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja, ocenio je Antić, koji je istovremeno ukazao na značaj žena u energetici, navodeći podatak da one u Ministarstvu rudarstva i energetike čine 60 odsto zaposlenih.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Direktor Centra za promociju održivog razvoja Branislava Jovičić saopštila je da rezultat istraživanja pokazuje da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik