Do sada podeljeno 121.000 besplatnih vaučera

Bez autora
Jul 03 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da se do sada za besplatne vaučere za odmor u Srbiji prijavila 121.000 građana, za ukupno 200.000 vaučera, 65.000 penzionera i 37.000 nezaposlenih osoba.

Mali je za “Novo jutro” Televizije Pink rekao da je želja predsednika Aleksandra Vučića, kada je reč o podeli vaučera u iznosu od 15.000 dinara, bila da se najpre izađe u susret onima kojima je to najpotrebnije, ali i da građani provedu odmor u Srbiji.

To je 15.000 dinara po osobi, dakle jedan par penzionera dobija 30.000 dinara, to je ozbiljna pomoć i podrška, istakao je ministar i objasnio da je dodela besplatnih vaučera podrška turizmu u Srbiji, naglasivši da su hoteli u Srbiji puni.

On je izneo podatak da je u prvih pet meseci ove godine zabeleženo 70 odsto turista više nego prošle godine, uz ocenu da je to ogroman priliv za srpski turizam.

To su i radna mesta, prilivi od poreza na dodatu vrednost, tako punimo budžet, ukazao je Mali i ponovio da nijedna mera države nije slučajna, već je plod precizne analize i odgovornog pristupa ekonomskoj politici.

Ministar je, govoreći o novčanoj pomoći države građanima i privredi, rekao da je, u vreme kada se koronavirus tek pojavio, predsedniku Vučiću bio cilj da najpre umanji njegove negativne posledice.

Prema njegovoj oceni, ljudima je vraćena doza optimizma, ali smo takođe pokazali snagu naših finansija. To je odjeknulo baš kako treba. Za pomoć od 100 evra se prijavilo 6.100.000 građana Srbije, što govori da je mera bila potpuno opravdana.

Mali je ukazao na to da su ljudi novac trošili na garderobu, lekove, namirnice, obrazovanje, a državi se to vratilo kroz PDV.

Dakle, uprkos svemu što smo uložili, a uložili smo više od 8,8 milijardi evra tokom krize, mi smo potpuno stabilni i imamo dovoljno novca na računu jer država vodi odgovornu politiku, poručio je ministar.

On se dotakao i pomoći zdravstvenim radnicima, prosvetarima i penzionerima, ističući da je i tu u pitanju ideja predsednika Vučića.

Dali smo po 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvu, po 10.000 dinara svim zaposlenima u prosveti, socijalnim ustanovama, po 20.000 dinara penzionerima, po 100 evra mladima, pa još po 100 evra mladima i sad delimo vaučere, podsetio je Mali.

On je, govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, rekao da situacija nije laka i da nas čeka teška zima.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine krize, država je uvek preuzimala taj teret na sebe i pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost ekonomske politike.

Rastu cene gasa, nafte, struje. Ogromne su pripreme za zimu, predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ja radimo na tome svakodnevno, naglasio je Mali i istakao da se država trudi da obezbedi sve na vreme, pri čemu se i dalje kontrolišu cene osnovnih životnih namirnica.

Imamo svega, pa čak i za izvoz u regionu. Pogledajte cenu gasa i struje, otišle su u nebo, a kod nas se još ništa ne menja, a i cena goriva se kontroliše. Smanjili smo i akcizu na gorivo 20 odsto, 30 miliona evra je to manje u budžetu, dakle, radimo sve da smanjimo posledice krize, poručio je ministar.

Kod nas, kako je istakao, nemate nestašica kao u mnogim zemljama, nemamo izgubljena radna mesta, čak nam je stopa nezaposlenosti niža nego 2019. godine, pre krize. Dakle, privreda se pokazala da je otporna na krizu, sačuvali smo stabilnost javnih finansija, nastavili da gradimo Srbiju, nijedna investicija nije stala, povećavamo plate i penzije i tek ćemo da ih povećavamo, najavili smo povećanje penzija za 19,1 odsto, a to ne možete da uradite ako nemate stabilne javne finansije i odgovornu ekonomsku politiku.

Želim da naglasim da imamo dovoljno novca na računu, u protekle dve godine smo bili najbrža rastuća ekonomija u Evropi, a javni dug u odnosu na BDP nam je 52,2 odsto, ukazao je Mali i dodao da je to impozantan rezultat.

Ministar je podsetio na to da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1. novembra ove godine, a drugo od 1. januara 2023. godine.

On je najavio i povećanje minimalne zarade, dodajući da razgovori sa predstavnicima sindikata i poslodavaca kreću 15. avgusta, te da će se, ako dogovora ne bude, Vlada uključiti u razgovore 1. septembra.

Mali je naveo da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra, i dodao da, ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka.

Ministar je istakao da je veoma optimističan kada su u pitanju javne finansije.

Optimistačan sam jer, i pored teške situacije, javne finasije su potpuno stabilne i nećemo tu stabilnost rizikovati u bilo kom trenutku. Završili smo jun bolje nego što smo očekivali. Svaki višak ide za dalje povećanje standarda građana, povećanje plata i penzija i za nastavak investicija i velikih projekata, gradnju auto-puteva i to je najodgovornija ekonomska politika, poručio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik