Dženeral Motorsu ne odgovara spajanje Fijat-Krajslera i Pežo-Sitroena, tuži zbog podmićivanja sindikata

Bez autora
Nov 21 2019

Fijat Krajsler je saopštio danas da pregovori o udruživanju snaga sa Pežo-Sitroenom, čime bi nastala grupa vredna 50 milijardi dolara, dobro napreduju, uprkos tome što je Dženeral Motors kasno sinoć objavio da je tužio FCA za nanošenje "znatne štete". Dženeral Motors je, naime, podneo tužbu u Sjedinjenim Državama protiv FCA, tvrdeći da je ta kompanija tokom više godina podmićivala zvaničnike sindikata "Udruženi radnici auto-industrije" kako bi korumpirala pregovarački proces i stekla konkurentsku prednost, što je GM navodno koštalo milijarde dolara. Pregovori napreduju nesmetano, izjavio je portparol FCA o razgovorima sa Pežo-Sintroenom o formiranju grupe koja bi bila četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu.

Dženeral Motorsu ne odgovara spajanje Fijat-Krajslera i Pežo-Sitroena, tuži zbog podmićivanja sindikataFijat Krajsler (FCA) je saopštio danas da pregovori o udruživanju snaga sa Pežo-Sitroenom, čime bi nastala grupa vredna 50 milijardi dolara, dobro napreduju, uprkos tome što je Dženeral Motors (GM) kasno sinoć objavio da je tužio FCA za nanošenje "znatne štete".

Dženeral Motors je, naime, podneo tužbu u Sjedinjenim Državama protiv FCA, tvrdeći da je ta kompanija tokom više godina podmićivala zvaničnike sindikata "Udruženi radnici auto-industrije" (UAV) kako bi korumpirala pregovarački proces i stekla konkurentsku prednost, što je GM navodno koštalo milijarde dolara, prenosi Rojters.

"Pregovori napreduju nesmetano", izjavio je danas portparol FCA o razgovorima sa Pežo-Sintroenom o formiranju grupe koja bi bila četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu.

Akcije FCA su jutros u 8:40 časova po GMT pale za 3,4 procenta, dok su deonice PSA opale za 1,4 odsto.

Upitan da li bi ova tužba mogla da dovede do preispitivanja predloženog sporazuma o spajanju dveju kompanija, jedan izvor blizak FCA je kratko odgovorio: "Ne", navodi britanska agencija.

"Zapanjila nas je ova tužba, kako sadržajem tako i tajmingom. Možemo samo da pretpostavimo da ima za cilj da poremeti naše predloženo spajanje sa PSA", naveo je glavni izvršni direktor FCA Majk Menli u pismu zaposlenima.

FCA će se žestoko braniti od ove "bezrazložne" tužbe, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

"Ovaj čin nas neće usporiti. Nastavimo sa podizanjem poslovnih performansi pošto naše konkurente to očigledno sekira", poručio je Menli.

Iz francuske grupe PSA su odbili da komentarišu tužbu GM-a i njen potencijalni uticaj na pregovore o spajanju, napominje britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik