Džindić: Moramo oživiti namjensku industriju

Bez autora
Nov 05 2015

Nermin Džindić (SBB), novoimenovani ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije, kazao je da je jedan od njegovih prioriteta u radu oživljavanje namjenske industrije. Džindić, koji je na jednu od najodgovornijih i najzahtjevnijih ministarskih pozicija sjeo prije nekoliko dana, pojasnio je da se još mora upoznati sa stanjem u resorima kako bi realno sagledao kompletnu situaciju i počeo provoditi Vladine odluke iz Reformske agende. Za sada prikupljam sve informacije, a onda ćemo raditi korak po korak. Potrebno je analizirati poslovanje svih preduzeća i onda vidjeti šta nam je i kako raditi. Sigurno je da nećemo raditi nasilu. Odluke ću donositi isključivo na osnovu rezultata. Svjestan sam da mnoge firme ne rade dobro, kaže Džindić. Kada je u pitanju namjenska industrija, Džindić ističe da je već zatražio od Direkcije za namjensku industriju izvještaje o radu svake firme. Raniji izvještaji koji su dolazili, od 2010. do 2014., potpuno su identični i, kako kaže, uvijek govore da je sve uredu.

Nermin Džindić (SBB), novoimenovani ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz" da je jedan od njegovih prioriteta u radu oživljavanje namjenske industrije.

Džindić, koji je na jednu od najodgovornijih i najzahtjevnijih ministarskih pozicija sjeo prije nekoliko dana, pojasnio je da se još mora upoznati sa stanjem u resorima kako bi realno sagledao kompletnu situaciju i počeo provoditi Vladine odluke iz Reformske agende.

- Za sada prikupljam sve informacije, a onda ćemo raditi korak po korak. Potrebno je analizirati poslovanje svih preduzeća i onda vidjeti šta nam je i kako raditi. Sigurno je da nećemo raditi nasilu. Odluke ću donositi isključivo na osnovu rezultata. Svjestan sam da mnoge firme ne rade dobro - kaže Džindić.

Kada je u pitanju namjenska industrija, Džindić ističe da je već zatražio od Direkcije za namjensku industriju izvještaje o radu svake firme. Raniji izvještaji koji su dolazili, od 2010. do 2014., potpuno su identični i, kako kaže, uvijek govore da je sve uredu.

- Meni trebaju izvještaji koji će mi reći gdje se radi dobro, a gdje ne. A gdje ne bude dobro, tu ćemo odmah upaliti alarm i napraviti akcione mjere, do dogovora o zamjeni menadžmenta i uprave. Gdje se ne radi kako treba, postavit ćemo nove rukovodioce - ističe Džindić.

Prema njegovim riječima, za sve projekte iz oblasti namjenske industrije potrebno je imati potpunu kontrolu. Kaže da su ranije firme iz ove oblasti na tržištima nastupale rascjepkano i da sada moraju biti jedinstvene. Dokapitaliza-cija pojedinih firmi, poručuje ministar, neminovna je.

- Mi ne možemo dopustiti da u firmama radi ko šta hoće. Ne trebaju mi ni ljudi s političkim pozadinama u ovoj oblasti. Sada svaki kredit u namjenskoj industriji mora biti kontrolisan. Od početka do kraja. Pa nije posao Direkcije da broji koliko imamo metaka, nego da kontroliše rad firmi - kaže Džindić.

Ništa manje nisu važni ni drugi resori, kaže ministar. On je ustvrdio da će svim rukovodstvima, bila ona stara ili nova, jasno reći cilj ovog ministarstva, a to je da moraju raditi samostalno, bez intervencija Vlade FBiH.

- Imamo 26 firmi u vlasništvu Federacije. Svaka firma poseban je problem i svakoj firmi pristupit ćemo pojedinačno. Ne u smislu da mi ispitamo ko je kriv, nego da dobijemo potpunu sliku o poslovanju. Isto je i s rudnicima - tvrdi Džindić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik