EBRD planira investicije od oko 600 miliona evra u Srbiji

Bez autora
Aug 07 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da investira oko 600 miliona evra u Srbiji u ovoj godini. Plan je da ulagaja u Srbiji ove godine dostignu prošlogodišnji rekordni nivo, kada je investirano 590 miliona evra u 24 projekta. Do 1. avgusta ove godine EBRD je uložila 220 miliona evra u 12 projekata u srpskoj privredi. EBRD je istakla da se planira kredit od 200 miliona evra za Železnicu Srbije, a razmatra se i pozajmica od 45 miliona evra za Elektroprivredu Srbije (EPS) namenjena gadnji mini hidroelektrana. Uvereni su da će dostići nivo ulaganja iz 2010. godine uz investicije u finansijskom sektoru, poljoprivredi i korporativnom sektoru. EBRD je u Srbiji usredsređena na razvoj saobraćajne infrastrukture, jačanje malih i srednjih preduzeća i promovisanje korišećenja obnovljivih izvora energije. Od početka poslovanja u Srbiji 2001. godine, EBRD je izdvojila 2,5 milijardi evra za više od 160 projekata, prikupivši dodatnih 2,7 milijardi evra investicija iz drugih izvora.

EBRD planira investicije od oko 600 miliona evra u SrbijiEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da investira oko 600 miliona evra u Srbiji u ovoj godini, kazali su agenciji Beta u tom međunarodnom kreditoru.

"Plan je da ulagaja u Srbiji ove godine dostignu prošlogodišnji rekordni nivo, kada je investirano 590 miliona evra u 24 projekta. Do 1. avgusta ove godine EBRD je uložila 220 miliona evra u 12 projekata u srpskoj privredi", naveli su u toj banci.

EBRD je istakla da se planira kredit od 200 miliona evra za Železnicu Srbije, a razmatra se i pozajmica od 45 miliona evra za Elektroprivredu Srbije (EPS) namenjena gadnji mini hidroelektrana.

"Uvereni smo da ćemo dostići nivo ulaganja iz 2010. godine uz investicije u finansijskom sektoru, poljoprivredi i korporativnom sektoru", naveli su u EBRD.

EBRD je u Srbiji, kazali su, usredsređena na razvoj saobraćajne infrastrukture, jačanje malih i srednjih preduzeća i promovisanje korišećenja obnovljivih izvora energije.

"Od početka poslovanja u Srbiji 2001. godine, EBRD je izdvojila 2,5 milijardi evra za više od 160 projekata, prikupivši dodatnih 2,7 milijardi evra investicija iz drugih izvora", kazali su u tom međunarodnom kreditoru.

Prioriteti EBRD u Srbiji, kako su naglsili, ostaju nastavak podrške za infrastrukturne projekte i privatizaciju, kao i podrška specifičnim sektorima ekonomije, kako što su poljoprivreda, obnovljivi izvori energije i finansijski sektor.

EBRD podržava i strane investitore u Srbiji, navodi se i dodaje da su za tu banku prioriteti u Srbiji i razvoj privatnog sektora i ulaganja u znanje neophodno za povećanje produktivnosti, konkurentnosti i efikasnosti u preduzeća.

Prema navodima predstavnika EBRD, banka pažlijvo prati realizaciju svih projekata u čijem finansiranju učestvuje, kako bi bili ispunjeni svi standardi.

"Zadovoljni smo projektima u kojim EBRD učestvuje, kao i sa saradnjom sa partnerima u Srbiji. Kreditni portfelje u Srbiji je stavila i nema kašnjenja u otplati", istakli su u toj banci.

EBRD je ocenila da je srpska ekonomija pokazala visok stepen otpornosti u vreme svetske ekonomske krize i izbegla duboku recesiju koja je pogodila zemlje u tranziciji, ali je kriza pokazala i slabosti modela rasta na koji se Srbija oslanjala.

"Srpska ekonomija se oporavila u prošloj godini nakon recesije u 2009. i ove godine se očekuje nastavak ekonomskog rasta. Ekonomisti EBRD očekuje da će Srbija 2011. imati rast bruto domaoćeg proizvoda (BDP) od 3,3 odsto, a u 2012. godini 4,1 odsto", naveli su u banci.

Kako su ocenili, rast je podstaknut velikim infrastrukturnim projektima i programima suvbvencionisanog kreditiranja.

Kao zabrinjavajući faktor, EBRD ocenjuje visok nivo inflacije, koja je na godišnjem nivou u junu iznosila 12,7 odsto, ali ipak očekuje da će inflacije značajno pasti u drugoj polovini godine.

Rizike za srpsku privredu predstavljaju i rastući spoljni dug, potencijalna izloženost uticaju krize u Grčkoj i visoka zavisnost od kredita u stranim valutama.

"Eskalacija krize u Grčkoj može da prouzrokuje prombleme u celoj jugoistočnoj Evropi. Prelivanje krize za sad je zaustavljeno, uključujući i mogućnost prelivanja krize u Srbiju, ali svako jačanje krize moglo bi da poremeti ekonomsku aktivnost u regionu", naveli su u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik