Edukacija – ključ razvoja srpske poljoprivrede

Bez autora
Dec 03 2013

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić ocenio je danas da je edukacija najvažniji element razvoja domaće poljoprivrede jer će našim poljoprivrednicima obezbediti znanje neophodno da bi bili konkurentni na evropskom i svetskom tržištu. Glamočić je na otvaranju petog seminara Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije na Zlatiboru najavio da će osnovni zadatak resornog ministarstva i poljoprivrednih savetodavnih službi u narednom periodu biti upravo obrazovanje naših poljoprivrednika za primenu novih znanja i tehnologija. Srpski poljoprivrednici moraju da shvate da nije značajan samo prinos, već i rentabilnost proizvodnje, pri čemu je neophodno da nauče da razmišljaju na ekonomski način. Sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja će biti veoma značajan u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, istakao je ministar.

Edukacija – ključ razvoja srpske poljoprivredeMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić ocenio je danas da je edukacija najvažniji element razvoja domaće poljoprivrede jer će našim poljoprivrednicima obezbediti znanje neophodno da bi bili konkurentni na evropskom i svetskom tržištu.

Glamočić je na otvaranju petog seminara Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije na Zlatiboru najavio da će osnovni zadatak resornog ministarstva i poljoprivrednih savetodavnih službi u narednom periodu biti upravo obrazovanje naših poljoprivrednika za primenu novih znanja i tehnologija.

Srpski poljoprivrednici moraju da shvate da nije značajan samo prinos, već i rentabilnost proizvodnje, pri čemu je neophodno da nauče da razmišljaju na ekonomski način, poručio je ministar.

On je podsetio na to da će sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja biti veoma značajan u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi je, govoreći o dosadašnjoj pomoći i budućoj saradnji njegove zemlje u promociji rasta i razvoja poljoprivrede u Srbiji, ukazao na to da Srbija ima visokokvalitetne poljoprivredne proizvode koje izvozi, ali i da su veliki potencijal gotovi prehrambeni proizvodi.

Srbija mora da radi na tome kako bi bila konkurentna na međunarodnom tržištu, i SAD su spremne da joj pomognu na tom planu, poručio je Kirbi.

Takođe, on je istakao značaj jačanja javno-privatnog partnerstva kako bi se u poljoprivrednoj proizvodnji ostvario veći profit.

SAD će finansijski i dalje pomagati razvoj poljoprivrede u Srbiji, ali i očekuju da će taj novac ubuduće biti efikasnije korišćen, naglasio je ambasador SAD.

Trodnevni seminar organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Institut za primenu nauke u poljoprivredi, uz podršku Ministarstva poljoprivrede SAD i Evropske unije. Skupu prisustvuje 300 učesnika, među kojima su i stručnjaci iz SAD i Evropske unije, kao i poljoprivredni savetodavci iz čitave Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik