Električni automobil koji može da pređe 70 kilometara koristeći samo solarnu energiju

M.D.
Jul 06 2022

Holandska kompanija “Lightiear” dizajnirala je električni automobil koji može preći do 70 kilometara dnevno koristeći isključivo solarnu energiju.

U kompaniji se nadaju da njihov automobil postati efikasna opcija za sve one koji žele ekološki prihvatljiva vozila koja se ne oslanjaju na specijalne uređaje za punjenje.

Naziv automobila, “Lightyear 0”, kreiran je na osnovu cilja kompanije da svet pređe razdaljinu od jedne svetlosne godine na solarnoj energiji do 2035.

Sa pet kvadratnih metara solarnih panela na krovu i haubi vozila, baterija automobila može da napuni 10 kilometara dometa za svaki sunčani sat tokom kojeg je vozilo bilo parkirano ili u vožnji.

Automobil se takođe može puniti iz obične kućne utičnice, puneći bateriju sa dometom od 32 kilometra na sat.

Danas se gotovo svi električni automobili pune zahvaljujući specijalnim uređajima, tj. elektro-punjačima, a izvršni direktor kompanije “Lightyear”, Lex Hoefsloot, smatra da trenutna postrojenja za punjenje neće moći da isprate rastuću potražnju za ovim vozilima.

Međutim, korišćenje sunca kao izvora energije znači da se “Lightyear 0” može voziti nedeljama, pa čak i mesecima bez potrebe za punjenjem baterije - u zavisnosti od kilometraže koja se dnevno prelazi.

Tako na primer, za dnevno putovanje od 35 kilometara u sunčanim državama i regionima, automobilu neće biti potrebno punjenje do sedam meseci, tvrde inženjeri u “Lightyear-u”. Za zemlje koje karakterišu pretežno oblačni i kišoviti klimatski uslovi, kao što je recimo Holandija, automobil bi trebalo da se puni u proseku na svaka dva meseca.

Bez solarne energije, domet same baterije se procenjuje na oko 625 kilometara.

Iako je ušteda novca na gorivu dugoročna prednost “Lightiear 0” automobila, neposredni troškovi su prilično visoki.

Kako prvi modeli koštaju više od 260.000 dolara, automobili holandskog proizvođača su i do četiri puta skuplji od Teslinog “Modela 3 Long Range”, koji može da vozi oko 575 kilometara sa samo jednim punjenjem.

U kompaniji ističu da su jefitiniji modeli u planu do 2025. godine, a za koje se očekuje da će koštati negde oko 30.000 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik