Elektronska oprema štedi 30.000 evra dnevno

Bez autora
May 06 2010

Zahvaljujući nedavnoj nabavci savremene elektronske opreme, Fabrika hartije u Čačku, koja sada jedina proizvodi papir u Srbiji, uštedeće se dnevno oko 30.000 evra. Za nabavku uređaja koji automatski regulišu gramaturu hartije, vlažnost pepela i još dva parametra uloženo je 262.700 evra. Do sada je za postupke, od kojih bitno zavisi kvalitet proizvoda, korišćena spora procedura nošenja uzoraka u laboratoriju i duže čekanje na rezultate analize. Procenat otpada smanjen je sa deset na samo dva do tri odsto. Jedan od tehničkih rukovodilaca u najstarijoj čačanskoj fabrici Radojica Brkušanin istakao je da se posle delimične modernizacije, za 24 časa proizvede oko 60 tona srednjefinog i ambalažnog papira od 50 do 180 grama, iz pogona mesečno izađe 1.500 tona hartije, a sa novom elektronskom opremom uštedi se 105 tona. Narednih dana krenuće i prva isporuka od sto tona srednje finog papira kupcima u Mađarskoj. Fabrika hartije u Čačku privatizovana je u julu 2007. godine, kada je većinski vlasnik postala bugarska kompanija "Čestijm", koja se obavezala da u fabriku uloži 52 miliona dinara. Nedavno je Agencija za privatizaciju potvrdila da je do sada investirano 63,7 miliona dinara.

Elektronska oprema štedi 30.000 evra dnevnoZahvaljujući nedavnoj nabavci savremene elektronske opreme, Fabrika hartije u Čačku, koja sada jedina proizvodi papir u Srbiji, uštedeće se dnevno oko 30.000 evra.

Za nabavku uređaja koji automatski regulišu gramaturu hartije, vlažnost pepela i još dva parametra uloženo je 262.700 evra, rečeno je u toj fabrici.

Kako je kazao upravnik proizvodnje u toj fabrici Mileta Kostić, do sada je za postupke, od kojih bitno zavisi kvalitet proizvoda, korišćena spora procedura nošenja uzoraka u laboratoriju i duže čekanje na rezultate analize.

- Procenat otpada smanjen je sa deset na samo dva do tri odsto - kazao je on.

Jedan od tehničkih rukovodilaca u najstarijoj čačanskoj fabrici Radojica Brkušanin istakao je da se posle delimične modernizacije, za 24 časa proizvede oko 60 tona srednjefinog i ambalažnog papira od 50 do 180 grama, iz pogona mesečno izađe 1.500 tona hartije, a sa novom elektronskom opremom uštedi se 105 tona.

- Narednih dana krenuće i prva isporuka od sto tona srednje finog papira kupcima u Mađarskoj - najavio je on.

Fabrika hartije u Čačku privatizovana je u julu 2007. godine, kada je većinski vlasnik postala bugarska kompanija "Čestijm", koja se obavezala da u fabriku uloži 52 miliona dinara. Nedavno je Agencija za privatizaciju potvrdila da je do sada investirano 63,7 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik