Elektronsko plaćanje umanjuje račune

Bez autora
Apr 25 2011

Bankarske provizije koje se zaračunavaju prilikom plaćanja računa ili drugih uplata nisu nimalo beznačajne, a mogu da se izbegnu elektronskim plaćanjem ili deponovanjem trajnog naloga. Malo ko zna da ima usluga koje su potpuno besplatne, ako se, na primer, plate elektronski. Naknade za obavljanje gotovinskih uplata variraju od banke do banke i iznose od 20 do 10.000 dinara. U proseku, svako domaćinstvo mesečno obavi oko pet transakcija preko banaka. Najčešće se plaćaju režije za domaćinstvo - struja, komunalne usluge, računi za telefon, kablovsku televiziju, internet i slično. I same banke priznaju da je elektronsko plaćanje povoljnije za klijente. Ne stoji se u dugim redovima pred šalterima, ali je i jeftinije. Troškovi naloga su preko 50 odsto niži od provizije koju plaćate na šalteru. Usluga elektronskog bankarstva je potpuno besplatna za klijente koji izvod primaju putem imejl adrese u elektronskoj formi. Provizija za platne naloge putem elektronskog bankarstva je svega 0,2 odsto (minimum 10 dinara), dok je provizija za platne naloge na šalteru banke 0,5 odsto (30 dinara).

Elektronsko plaćanje umanjuje račune Bankarske provizije koje se zaračunavaju prilikom plaćanja računa ili drugih uplata nisu nimalo beznačajne, a mogu da se izbegnu elektronskim plaćanjem ili deponovanjem trajnog naloga. Malo ko zna da ima usluga koje su potpuno besplatne, ako se, na primer, plate elektronski.

Naknade za obavljanje gotovinskih uplata variraju od banke do banke i iznose od 20 do 10.000 dinara.

U proseku, svako domaćinstvo mesečno obavi oko pet transakcija preko banaka. Najčešće se plaćaju režije za domaćinstvo - struja, komunalne usluge, računi za telefon, kablovsku televiziju, internet i slično.

I same banke priznaju da je elektronsko plaćanje povoljnije za klijente. Ne stoji se u dugim redovima pred šalterima, ali je i jeftinije.

- Troškovi naloga su preko 50 odsto niži od provizije koju plaćate na šalteru - kažu u Sosijete ženeral banci.

- Usluga elektronskog bankarstva je potpuno besplatna za klijente koji izvod primaju putem imejl adrese u elektronskoj formi. Provizija za platne naloge putem elektronskog bankarstva je svega 0,2 odsto (minimum 10 dinara), dok je provizija za platne naloge na šalteru banke 0,5 odsto (30 dinara).

Ima banaka koje poput Inteze imaju potpisane ugovore sa velikim brojem kompanija koje pružaju komunalne i druge usluge, a omogućavaju regulisanje obaveza bez plaćanja provizije.

- Za sva ostala plaćanja u iznosu do 50.000 dinara klijent banke će na šalteru platiti naknadu u visini od 15 dinara - kažu u Intezi.

- Ukoliko račun prevazilazi tu cifru, provizija će iznositi 0,2 odsto ukupnog prenosa, odnosno 1.000 dinara maksimalno. Plaćanje prvih pet računa u mesecu mobilnim telefonom ne podleže proviziji za korisnike Inteza hit tekućeg računa, a samo korišćenje Inteza mobi usluge naplaćuje se 50 dinara mesečno. Banka Inteza ne naplaćuje korišćenje Inteza onlajn i Inteza halo servisa, dok je prenos sredstava za prvih pet mesečnih računa takođe besplatan. Svaki naredni prenos novca tarifira se kao plaćanje na šalteru, izuzev kod Inteza mobi usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik