Energetska bezbednost prioritet JIE

Bez autora
May 15 2014

Region Jugoistočne Evrope veliki je uvoznik nafte i gasa, pa je glavni prioritet bezbednost i stabilnost snabdevanja tržišta tim energentima. Prema projekcijama, do 2035. godine očekuje se globalni rast potrošnje nafte i gasa. Izgradnja energetske infrastrukture i rafinerijskih kapaciteta preduslov je sigurnosti snabdevanja. U regionu Jugoistočne Evrope do 2020. godine očekuju se investicije u energetski sektor, vredne 65 milijardi evra, rečeno je na Međunarodnom savetovanju: Tržište maloprodaje derivata u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji, održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS). Direktor Energetskog instituta Jugoistočne Evrope iz Atine Kostas Stambolis rekao je da je dnevna potrošnja nafte u regionu 1,7 milijardi barela, kao i da će nafta i gas i dalje imati dominantnu ulogu jer su direktno povezani sa ekonomskom aktivnošću. Kako je istakao, rafinerije su čuvari energetske bezbednosti. Stambolis je govorio o kretanjima na tržištu naftnih derivata u regionu, naglasivši da su maloprodajne cene od države do države veoma različite, što treba da se izbalansira.

Energetska bezbednost prioritet JIERegion Jugoistočne Evrope veliki je uvoznik nafte i gasa, pa je glavni prioritet bezbednost i stabilnost snabdevanja tržišta tim energentima.

Prema projekcijama, do 2035. godine očekuje se globalni rast potrošnje nafte i gasa. Izgradnja energetske infrastrukture i rafinerijskih kapaciteta preduslov je sigurnosti snabdevanja. U regionu Jugoistočne Evrope do 2020. godine očekuju se investicije u energetski sektor, vredne 65 milijardi evra, rečeno je na Međunarodnom savetovanju: Tržište maloprodaje derivata u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji, održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je saopšteno iz PKS, direktor Energetskog instituta Jugoistočne Evrope iz Atine Kostas Stambolis rekao je da je dnevna potrošnja nafte u regionu 1,7 milijardi barela, kao i da će nafta i gas i dalje imati dominantnu ulogu jer su direktno povezani sa ekonomskom aktivnošću. Kako je istakao, rafinerije su čuvari energetske bezbednosti. Stambolis je govorio o kretanjima na tržištu naftnih derivata u regionu, naglasivši da su maloprodajne cene od države do države veoma različite, što treba da se izbalansira.

Na skupu je bilo reči o primeni zakonodavstava Evropske unije u ovoj oblasti, konkurentnosti tržišta, kvalitetu goriva, kao i sistemu monitoringa kvaliteta derivata nafte u regionu.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije analizirao je kretanje potrošnje derivata u Srbiji. Kako je objasnio, potrošnja derivata benzina i tečnog naftnog gasa stagnira ili je u padu, što je povezano sa privrednim razvojem i standardom građana. Ukazao je i na znatan udeo sivog tržišta u prometu derivata.

Predstavnici naftnih kompanija iz regiona govorili su o trendovima i stanju na tržištu, kao i o planovima u perspektivi. Savetovanje je organizovano sa ciljem da predstavnici regionalnih naftnih kompanije kroz otvorenu diskusiju daju svoja viđenja različitih državnih regulativa u ovoj oblasti, politika formiranja cena i akciznih politika, kao i perspektiva i kretanja na tržištu maloprodaje u regionu Jugoistočne Evrope.

Skup su organizovali Nacionalni naftni komitet Srbije - Svetskog naftnog saveta u saradnji sa Energetskim institutom Jugoistočne Evrope iz Atine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik