Energetsko povezivanje Balkana

Bez autora
Mar 20 2013

U cilju veće energetske bezbednosti i sigurnosti, srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila saradnju i povezivanje balkanskih zemalja. Zemlje Balkana moraju da se, pored postojeće energetske zajednice Jugoistočne Evrope, mnogo više međusobno povežu u energetskoj politici. Zemlje Balkana su uglavnom energetski nestabilne i neefikasne, i zato bi im dodatno povezivanje pomoglo da ojačaju u toj oblasti, da budu dovoljno jake da mogu da razgovaraju sa partnerima i da povećaju energetsku bezbednost sopstvenih država. Balkan zaslužuje mnogo više pažnje i u oblasti energetike zbog toga što je najkraći i najprofitabilniji put između istoka i zapada, a može da bude i najsigurniji, pa treba da iskoristi prednosti svog geostrateškog položaja. Srbija mora da iskoristi tu komparativnu prednost, kojoj se mnogo više pričalo nego se time bavilo i da bude ne samo tranzitna zemlja za razne vrste energije, već i skladište energenata.

Energetsko povezivanje BalkanaMinistarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će pokušati da u narednom periodu okupi predstavnike zemalja Balkana u jednu užu energetsku grupu, kako bi se povezale i povećale sopstvenu bezbednost u toj oblasti.

U cilju veće energetske bezbednosti i sigurnosti, srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila saradnju i povezivanje balkanskih zemalja.

Mihajlović je, na otvaranju regionalne konferencije o bezbednom i profitabilnom investiranju u energetiku, ocenila da zemlje Balkana moraju da se, pored postojeće energetske zajednice Jugoistočne Evrope, mnogo više međusobno povežu u energetskoj politici.

Zemlje Balkana su, ukazala je ona, uglavnom energetski nestabilne i neefikasne, i zato bi im dodatno povezivanje pomoglo da ojačaju u toj oblasti, "da budu dovoljno jake da mogu da razgovaraju sa partnerima i da povećaju energetsku bezbednost sopstvenih država'', rekla je Mihajlović.

Kako je istakla Mihajlović, Balkan zaslužuje mnogo više pažnje i u oblasti energetike zbog toga što je najkraći i najprofitabilniji put između istoka i zapada, a može da bude i najsigurniji, pa treba da iskoristi prednosti svog geostrateškog položaja.

Ona je ocenila da Srbija mora da iskoristi tu komparativnu prednost, kojoj se mnogo više pričalo nego se time bavilo i da bude ne samo tranzitna zemlja za razne vrste energije, već i skladište energenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik