EU uvodi limit: Plaćanje gotovinom samo do 10.000 evra

Bez autora
Jan 26 2021

U Evropskoj uniji bi mogla biti uvedena apsolutna gornja granica za gotovinsko plaćanje, koja bi prema predlogu iznosila 10.000 evra.

Na video konferenciji ekspertske grupe za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, predstavljen je radni dokument od tri stranice u kojem je vlast gotovinu nazvala "instrumentom izbora za kriminalce", uprkos opštem padu upotrebe, izveštava Süddeutsche Zeitung.

Da bi im otežali rukovanje gotovinom, grupa predlaže uvođenje gornje granice za gotovinska plaćanja u iznosu od najviše 10.000 evra na nivou cele EU, s tim da bi pojedine države članice takođe mogle postaviti donje granice. Predložak se priprema za Evropsku komisiju, koja želi predstaviti skup mera protiv pranja novca u martu, prenosi portal Indikator.

Još prošlog maja, Komisija je u akcionom planu na tu temu naglasila da bi gornja granica za gotovinske isplate mogla biti korisna.

Pojedine zemlje u EU odranije imaju ograničenja, poput Francuske, gde lokalno stanovništvo sme koristiti gotovinu samo do 1.000 evra. Najstroži propisi su u Grčkoj, gde se iznosi preko 500 evra moraju platiti bankarskom doznakom ili karticom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik