Evropljani putuju manje, razlike u trendu na Severu i Jugu

Bez autora
May 14 2014

Više od polovine Evropljana (54 odsto) namerava ove godine, kao i lani, da putuje u periodu juni-septembar, 43 odsto nema takve planove, dok se tri odsto anketiranih nije izjasnilo, objavio je istraživački centar Ipsos. Ova stopa je od početka krize u opadanju, sa 67 odsto u 2008. pala je na manje od 60 odsto u 2012, a i dalje beleži pad. Studija, koja je obuhvatila 3.505 punoletnih građana Evope, takođe otkriva da su razlike između bogatijeg Severa i siromašnijeg Juga očigledne, u smislu rasta ili smanjenja interesovanja za turističke aranžmane ovog leta. Trend rasta planiranih putovanja sada beleži Nemačka, tako da 56 odsto građana ove zemlje namerava da putuje ovog leta, što je za četiri procentna poena više nego prošle godine. Još izraženiji rast je kod Austrijanaca, njih 68 odsto će negde putovati u periodu juni-septembar, a to je za 11 procentnih poena više nego u 2013. godini.

Evropljani putuju manje, razlike u trendu na Severu i JuguViše od polovine Evropljana (54 odsto) namerava ove godine, kao i lani, da putuje u periodu juni-septembar, 43 odsto nema takve planove, dok se tri odsto anketiranih nije izjasnilo, objavio je istraživački centar Ipsos.

Ova stopa je od početka krize u opadanju, sa 67 odsto u 2008. pala je na manje od 60 odsto u 2012, a i dalje beleži pad, prenosi AFP.

Studija, koja je obuhvatila 3.505 punoletnih građana Evope, takođe otkriva da su razlike između bogatijeg Severa i siromašnijeg Juga očigledne, u smislu rasta ili smanjenja interesovanja za turističke aranžmane ovog leta.

Trend rasta planiranih putovanja sada beleži Nemačka, tako da 56 odsto građana ove zemlje namerava da putuje ovog leta, što je za četiri procentna poena više nego prošle godine. Još izraženiji rast je kod Austrijanaca, njih 68 odsto će negde putovati u periodu juni-septembar, a to je za 11 procentnih poena više nego u 2013. godini.

Nasuprot tome, Francuzi će ovog leta manje putovati, njih 58 odsto ima takve namere, što je za četiri procentna poena manje nego u 2013, i za osam poena manje nego 2012, pokazuje istraživanje. Na taj način ova stopa se približava evropskom proseku.

Pad interesovanja za turistička putovanja u ovoj godini pogodio je i Veliku Britaniju, gde 54 odsto građana ove zemlje planira put ovog leta, što je pad za dva procentna poena, zatim Italiju u kojoj putovanje planira 54 odsto stanovnika, ili za jedan poen manje, i Belgiju gde se broj onih koji nameravaju da putuju samnjio za dva poena, na 47 odsto.

Isto tako, samo 42 odsto građana Španije, zemlje sa visokom stopom nezaposlenosti, razmišlja o letovanju, što je stabilan nivo u odnosu na prošlu godinu.

Prosečni budžet za putovanja u Evropi ovog leta nešto je veći i iznosi 2.313 evra, prema 2.242 evra u 2013. godini. Međutim, razlike u planiranoj potrošnji između Severa i Juga se produbljuju.

U ovoj godini građani sa Severa (Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Austrija) potrošiće u proseku 700 evra više nego Francuzi, Italijani i Španci, dok je u 2008. ta razlika iznosila samo 370 evra.

U pogledu prosečnog budžeta za putovanja na čelu su Britanci sa 2.932 evra, slede Belgijanci sa 2.577 evra, Austrijanci sa 2.542 evra i Nemci - 2.397 evra. Posle Nemaca su Francuzi sa 2.227 evra i Italijani sa 1.798 evra. Španci će, sa 1.723 evra, u potrošnji na putovanju biti najskromniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik