Evropska komisija pokreće postupak protiv 10 zemalja zbog turističkih vaučera

Bez autora
Jul 07 2020

Evropska komisija (EK) je pokrenula postupak protiv deset zemalja koje su prekršile prava potrošača time što su nezakonito dodeljivale turističke vaučere umesto vraćanja novca za nerealizovane turističke aranžmane, saopštila je EK, a prenela Evropska agencija za zaštitu potrošača BEUC.

Na listi ovih zemalja se osim Hrvatske koju je Evropska komisija opomenula da se oglušila o njihovo upozorenje da na ovaj način krši prava potrošača, našli su se i Kipar, Češka, Grčka, Francuska, Italija, Litvanija, Poljska, Portugalija i Slovačka.

Sve ove zemlje su dobiler upozorenje i najavu da bi protiv njih mogao da bude pokrenut i postupak zbog povrede prava, a koji bi, ne bude li saradnje ovih zemalja s komisijom, mogao završiti i na Evropskom sudu sa mogućim kaznama.

Kako je navedeno u izveštaju Evropske komisije, ove zemlje su prekršile odredbe člana 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i avio-kompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umesto povraćaja novca, a to je u priličnom raskoraku s preporukama komisije o načinu kako se putnički vaučeri tokom pandemije mogu nuditi putnicima

– Oni nisu zabranjeni i komisija nije imala ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi i to tako da svako odlučuje želi li vaučer ili novac. Ukoliko ne želi vaučer ima pravo da odbije takvu ponudu i da u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobije novac i to kompletan uplaćeni iznos, navodi se u obrazloženju Evropske komisije. Mnoge zemlje su ovu preporuku zloupotrebile i pretvorile je u proceduru u kojoj putnici praktično do novca ne mogu da dođu odmah nego 180 dana od prestanka pandemije. EK je upozorila sve zemlje da je to u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povraćaja novca koji je na snazi i tokom pandemije.

Još 13. maja komisija je poslala zvanično upozorenje i opomenula sve zemlje da krše evropska prava potrošača i da propise u što kraćem roku moraju da prilagode. Oglasila se i Monik Gojan, direktor  BEUC-a, koja je pohvalila postupak EK budući da su mnoge zemlje pokušale da preko leđa potrošača pokušaju da spasu agencije i avio-kompanije. Tokom prethodnih meseci, a najviše vandrednog stanja koje je proglašeno u većini zemalja bilo je jasno da se većina putničkih aranžmana neće realizovati, pa je generalni stav bio da se putnicima ponude zamene, pomeranje rokova, pa čak i vaučeri koji bi mogli da se iskoriste do kraja sledeće godine.

Kako su se potrošači vremenom pobunili i počeli da prijavljuju agencije koje vaučere koriste kao jedino rešenje, oglasile su se i zvanične institucije zahtevajući da se prava potrošača poštuju. Evropski komesar za pravdu i zaštitu potrošača, Didjer Rejnerds, izjavio je krajem maja da bi turisti trebalo da prihvataju vaučere, jer bi, kako je naveo, trebalo naći balans između zaštite potrošača i podrške industriji putovanja i turizma.

– Ako je putovanje otkazano, putnici imaju pravo na povraćaj novca, međutim trebalo bi da razmotre i prihvatanje vaučera koji im omogućavaju da pod određenim uslovima svoje godišnje odmore pomere za kasnije. Istovremeno, države članice bi trebalo da razmotre i podršku za likvidnost turističkoj industriji. Izjavio je komesar i najavio praktično da države ne mogu da spašavaju turističku industriju novcem putnika. Po ugledu na ostatak evropskih zemalja i Srbija je donela uredbu po kojoj je omogućeno da svi građani koji su uplatili turistički aranžman do 15. marta ove godine imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.  Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do pomenutog datuma, građani će imati pravo na povraćaj uplaćenih sredstava do 15. januara 2022. godine.

Propisani su i posebni uslovi pod kojima se daje ponuda za zamensko putovanje, ali je u međuvremenu bilo mnogo žalbi putnika koji nisu želeli vaučer, ali im agencije nisu izašle u susret i vratile novac.  Ovo se posebno odnosi i na avio-kompanije koje mnogim putnicima nisu vraćale novac i takođe su nudile zamenske letove u narednih godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik