Putujući fotograf iz Kuala Lumpura u Maleziji Zaharis Kuzeimah (Zahariz Khuzaimah) u proljeće ove godine kroz svoje fotografije predstavio je svijetu sve ljepote BiH. Imao sam priliku posjetiti BiH, predivnu zemlju na Balkanu. Bez nekog pravog plana, u Sarajevu sam unajmio auto i počeo se voziti zemljom. Putovanje je trajalo dvije sedmice i utopio sam se u prirodnu ljepotu ove zemlje, kazao je Kuzeimah, podsjeća Facebook stranica Pozitivna Bosna & Hercegovina. Kuzeimah je istakao da je bio iznenađen malim brojem turista, budući da zemlja nudi toliko mnogo prirodnih ljepota i predivnih mjesta koja tek trebaju biti otkrivena. U toku svoje posjete BiH ovaj je fotograf imao priliku vidjeti Bihać, Cazin, Sarajevo, Plitvička jezera, Mostar, Jajce i druga mjesta. A prelijepe slike iz prelijepe Bosne i Hercegovine, kakva ona doista i jeste, posebno su u toku ovog mjeseca obišle cijeli svijet, zahvaljujući, naravno, ne političarima, nego entuzijastima, sposobnim pojedincima i kolektivima.
Putujući fotograf iz Kuala Lumpura u Maleziji Zaharis Kuzeimah (Zahariz Khuzaimah) u proljeće ove godine kroz svoje fotografije predstavio je svijetu sve ljepote BiH.
- Imao sam priliku posjetiti BiH, predivnu zemlju na Balkanu. Bez nekog pravog plana, u Sarajevu sam unajmio auto i počeo se voziti zemljom. Putovanje je trajalo dvije sedmice i utopio sam se u prirodnu ljepotu ove zemlje - kazao je Kuzeimah, podsjeća Facebook stranica Pozitivna Bosna & Hercegovina.
Šlag na tortu
Kuzeimah je istakao da je bio iznenađen malim brojem turista, budući da zemlja nudi toliko mnogo prirodnih ljepota i predivnih mjesta koja tek trebaju biti otkrivena. U toku svoje posjete BiH ovaj je fotograf imao priliku vidjeti Bihać, Cazin, Sarajevo, Plitvička jezera, Mostar, Jajce i druga mjesta.
A prelijepe slike iz prelijepe Bosne i Hercegovine, kakva ona doista i jeste, posebno su u toku ovog mjeseca obišle cijeli svijet, zahvaljujući, naravno, ne političarima, nego entuzijastima, sposobnim pojedincima i kolektivima.
Počelo je 1. avgusta s Međunarodnim takmičenjem u skokovima s litica vodopada u Jajcu, koje je privuklo pažnju turista iz cijelog svijeta, a nastavilo se 15. avgusta na dragulju Mostara - Starom mostu, koji je bio pozornica svjetskog sportskog spektakla Red Bull Cliff Diving - Svjetskog prvenstva u gradu na Neretvi. “Red Bull” je tu prvi put doveo 14 najelitnijih svjetskih skakača u vodu. Suorganizator događaja bio je Klub skakača u vodu “Mostari”, koji je još jednom dokazao da umije i može organizirati događaje svjetskog kalibra.
Kao i Jajce, tako je i Mostar tom prilikom izazvao veliko zanimanje svjetskih medija. U Mostaru je za praćenje takmičenja bilo akreditirano više od 70 novinara, od toga 40 iz Njemačke, Španije, Austrije, Turske, Ukrajine, Slovenije, Poljske, Bugarske, Hrvatske...
O takmičenju u Mostaru izvještavale su vodeće svjetske agencije Reuters, Associated Press, France Press te brojni regionalni i domaći mediji.
A šlag na tortu došao je 16. avgusta, kada je uspjeh naših zlatnih mladića, košarkaških kadeta, koji su sada na vrhu Evrope, potpuno zasjenili sva negativna dešavanja u našoj zemlji.
Napravili čudo
Svi poznati svjetski mediji izvijestili su o njihovom osvajanju zlatne medalje i veličanstvenom dočeku u Sarajevu, pred više od 50.000 bh. građana. Italijanska “La Repubblica” navela je da su bh. kadeti napravili čudo osvajanjem Eurobasketa, kao i da su uspjeli ujediniti zemlju u kojoj dugi niz godina vladaju mržnja i nasilje.
Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH, kaže da je, zahvaljujući ovim uspjesima i događajima, BiH doživjela fantastičnu turističku promociju u svijetu te da nema tih para koje bi to mogle platiti.
- Te slike uglavnom šalju naši umjetnici i sportisti, pojedinci koji su, bez ikakve podrške vlasti, napravili velike stvari. To fantastično utječe na interesiranje za BiH s turističkog aspekta i na taj pozitivan odnos prema našim ljudima te pokazuje da mi nismo ni za kakvo taborenje niti smo neka prosječna sredina. Mi imamo ljude i tu energiju na terenu koja se sve više ponavlja, ali političari tu, da se razumijemo, nisu doprinijeli niti jednog momenta, a potrebno je samo malo, da u kritičnim trenucima pruže podršku - ističe Hadžiefendić-Mešić.
Balić: Ovakav publicitet Mostar do sada nije doživio
Legendarna mostarska lasta Emir Balić kaže za “Dnevni avaz” da je Red Bull Cliff Diving u Mostaru bio događaj desetljeća.
- Četiri miliona ljudi je putem interneta i ostalih medija tog dana gledalo u Mostar, u Stari most. Takav publicitet do sada mi nismo doživjeli i Mostar je sada, zahvaljujući “Red Bullu”, barem 40 posto više poznatiji u svijetu. Ni u ovaj događaj nisu bili uključeni političari, jer znamo da je naša Gradska uprava na odmoru. Sve su uradili “Red Bull” i Klub skakača “Mostari” - ponosan je Balić, koji smatra da će Mostar u budućnosti biti stalna stanica “Red Bull” skokova.