Gde Srbija ulaže novac za turističku promociju?

Bez autora
Jan 26 2020

Srbija ima sve više stranih gostiju koji čine polovinu ukupnog broja turista i na međunarodnom tržištu izgradila je dobru poziciju, a u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija očekuju još bolje rezultate i zato pomažu unapređenje turističke infrastrukture i promociju turizma.

Sredinom januara raspisana su dva konkursa za subvencije, od kojih se jedan odnosi na razvoj turističke infrastrukture i dodatnih sadržaja poput parkova, staza i fontana u turističkim destinacijama u zemlji, za šta je u budžetu za 2020. godini predviđeno 750 miliona dinara.

„Druga vrsta konkursa je vezana za promociju, unapređenje receptivne ponude, edukacije i treninge u turizmu, i tu je raspoloživih 125 miliona dinara”, kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Objasnio je da je na konkursu vezanom za promociju turizma od 125 miliona dinara, 60 miliona dinara namenjeno za neprofitne nevladine organizacije, odnosno udruženja, a preostalih 65 miliona dinara za lokalne samouprave i turističke organizacije ili ona preduzeća koja su osnovali država ili lokalne samouprave, a u čijoj nadležnosti je razvoj turizma.

Svi uslovi konkursa su na sajtu Ministarstva, a Knežević kaže da će konkurs za razvoj turističke infrastrukture biti otvoren do 30. juna, a konkurs za projekte vezane za promociju turizma do 31. marta.

Knežević je rekao da su prošle godine subvencije bile iste kao i ove godine, a da je zahvaljujući podsticajima u 2019. završena prva faza staze Novi Sad - Begeč i drugi projekti koje je finansiralo Ministarstvo, kao što je Omladinsko kulturni centar na Zlatiboru, unapređenje rekreativnih sadržaja na Kopaoniku i izgradnja garaže na toj planini, izgradnja letnje pozornice u Sokobanji, uređenje Čajkinog brda i promenade u Vrnjačkoj Banji.

Svi ti sadržaji, kaže Knežević, i brojni drugi pomažu destinacijama u zemlji da obogate turističku ponudu.

U cilju razvoja turizma, Knežević je rekao da je Ministarstvo podržalo veliki broj manifestacija koje privlače veliki broj i domaćih i stranih turista, kao što su Egzit, Birfest, Nišvil, Džastaut festival u Despotovcu, sajmovi šljiva, kako bi se pomoglo lokalnim samoupravama i turističkim destinacijama da te sadržaje što bolje osmisle i predstave.

Zakonom je, navodi, predviđeno da lokalne samouprave izrade programe razvoja turizma koji bi trebalo da sadrže i planirane investicije i projekte u budućnosti na osnovu kojih mogu aplicirati kod Ministarstva.

„Ideja jeste da država zaista pomogne razvoj turističke infrastrukture, a da sa druge strane, privatni sektor i privreda to prepoznaju i ulažu u izgradnju, pre svega smeštajnih kapaciteta i ostalih komercijalnih sadržaja”, napominje Knežević.

Kako je rekao, kroz subvencije za izgradnju dodatnih sadržaja, kao što su vizitorski centri, pešačke i biciklističke staze i avantura parkovi unapređuje se turistička ponuda i pruža mogućnost gostima koji dođu na te destinacije da se duže zadrže, da iskoriste kvalitetnije svoje vreme i da odu zadovoljni.

Knežević je rekao da je u 11 meseci 2019. godine u Srbiji zabeležno 3,42 miliona turista i 9,38 miliona noćenja, što je, dodaje, za 50.000 više nego za celu 2018. godinu.

„To nam daje za pravo da očekujemo da smo u 2019. zabeležili oko 10 miliona noćenja. Ako se osvrnemo na 2014. godinu, kada smo ostvarili oko šest miliona noćenja, videćemo da smo za pet godina imali trend rasta, da smo imali četiri miliona više ostvarenih noćenja za pet godina”, kaže Knežević.

Ti rezultati su, naglašava, izuzetno pozitivni i obavezuju na dalja ulaganja u razvoj turizma.

Očekuje da će za celu 2019. godinu doći do brojke od 3,6 miliona domaćih i stranih turista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik