Godina energetske efikasnosti

Bez autora
Jan 10 2011

Uključujući se u evropske i svetske akcije za štednju energije, Srbija je ovu godinu proglasila godinom energetske efikasnosti. Energetska budućnost su takozvane pametne zgrade koje štede energiju. Srbija je 2011. godinu proglasila godinom energetske efikasnosti. Naša zemlja je jedna od najvećih rasipnika energije u Evropi, pa je glavni zadatak što više uštedeti, posebno u domaćinstvima. Energetska budućnost su takozvane pametne zgrade koje štede energiju. Iz jedne sobe reguliše se potrošnja struje, grejanje i rashlađivanje prostorija, a otpad sortirano odlaže. U Srbiji je takvih zgrada malo. Iz Vlade najavljuju da će ubuduće takva gradnja biti obavezna i da se stari objekti moraju obnoviti. Više od 50 velikih objekata, bolnica, škola biće energetski rehabilitovano. Uključujući i Klinički centar u Nišu, koji ima više od 30 zgrada.

Godina energetske efikasnostiUključujući se u evropske i svetske akcije za štednju energije, Srbija je ovu godinu proglasila godinom energetske efikasnosti. Energetska budućnost su takozvane pametne zgrade koje štede energiju.

Srbija je 2011. godinu proglasila godinom energetske efikasnosti. Naša zemlja je jedna od najvećih rasipnika energije u Evropi, pa je glavni zadatak što više uštedeti, posebno u domaćinstvima.

Energetska budućnost su takozvane pametne zgrade koje štede energiju. Iz jedne sobe reguliše se potrošnja struje, grejanje i rashlađivanje prostorija, a otpad sortirano odlaže. U Srbiji je takvih zgrada malo. Iz Vlade najavljuju da će ubuduće takva gradnja biti obavezna i da se stari objekti moraju obnoviti.

"Više od 50 velikih objekata, bolnica, škola biće energetski rehabilitovano. Uključujući i Klinički centar u Nišu, koji ima više od 30 zgrada", kaže Bojan Kovačić iz Agencije za energetsku efikasnost.

Deklaraciju o godini energetske efikasnosti, sa Agencijom za energetsku efikasnost i nevladinim sektorom, donela su tri ministarstva i Grupa za održivi razvoj pri Kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije.

Sve organizacije i institucije koje su se uključile u tu inicijativu, tokom ovog meseca definisaće zajednički plan i program, kaže Darinka Radojević iz Kabineta potpredsednika Vlade za evropske integracije.

"Pošto je energetska efikasnost dugoročan proces mi se nadamo da ćemo u narednim godinama uključiti što veći broj partnera i građana", navodi Radojevićeva.

Fond za energetsku efikasnost

Najvažnije je sada obezbediti stabilne izvore finansiranja. Iz Vlade najavljuju osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, pa zato pripremaju novi Zakon o energetici.

Ministar energetike Petar Škundrić tvrdi da Zakon koji će biti donet u naredna tri meseca uređuje kako će biti punjenje tog fonda.

"Finasiranja ima po raznim osnovama uključujući i sredstva donacija i posebnih kreditnih aražmana kao što su KFV aranžmani za daljinski sistem grejanja", kaže Škundrić.

Domaćinstva konačno mogu da računaju na subvencije i povoljne kredite za uređenje fasada i termoizolaciju kuća i uvođenje efikasnijeg grejanja. U zemljama Evropske unije olakšice za te namene već godinama imaju i građani i privreda.

"I strategijom Evropske unije je je definisana energetska efikasnost jedan od prioriteta i označeni su ciljevi. I Srbija se naravno uključuje u to kao budući član EU sa željom da uskladi sve svoje propise i strateške ciljeve u tom pogledu do 2020 godine", ističe Darinka Radojević.

Srbija se uključuje i u sve evropske i svetske akcije za štednju energije. Cilj je angažovati što više mladih stručnjaka, ali i onih koji odlučuju, kako bi se podigla svest o čuvanju energije i životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik