Grad sa više od 100.000 stanovnika bez javnog prevoza

Bez autora
Jan 14 2020

Bijeljina, sa više od 100.000 stanovnika kao drugi grad po veličini u Republici Srpskoj, nema gradski prevoz, a svakodnevno se suočava sa saobraćajnim kolapsom i ekološkom posljedicama koje uzrokuje više od 50.000 registrovanih motornih vozila. Auto-prevoznici ističu da gradski prevoz za njih nije isplativ bez subvencija iz budžeta grada. Vlasnik najvećeg auto-prevoznika u Bijeljini "Semberijatransporta" Pantelija Mitrović rekao je da bez finansijske podrške grada, ova firma, a ni drugi auto-prevoznici ne mogu organizovati gradske linije. Godinama smo ukidali pojedine polaske i sada je, poslije 15-16 godina, došlo dotle da se sve svelo na prevoz učenika i linije za njih iz ruralnih naselja. Svi auto-prevoznici voze samo školske linije. Bez podrške grada ostalo nije moguće, a potrebe svakako ima, rekao je Mitrović.

Grad sa više od 100.000 stanovnika bez javnog prevozaBijeljina, sa više od 100.000 stanovnika kao drugi grad po veličini u Republici Srpskoj, nema gradski prevoz, a svakodnevno se suočava sa saobraćajnim kolapsom i ekološkom posljedicama koje uzrokuje više od 50.000 registrovanih motornih vozila.

Auto-prevoznici ističu da gradski prevoz za njih nije isplativ bez subvencija iz budžeta grada.

Vlasnik najvećeg auto-prevoznika u Bijeljini "Semberijatransporta" Pantelija Mitrović rekao je da bez finansijske podrške grada, ova firma, a ni drugi auto-prevoznici ne mogu organizovati gradske linije.

"Godinama smo ukidali pojedine polaske i sada je, poslije 15-16 godina, došlo dotle da se sve svelo na prevoz učenika i linije za njih iz ruralnih naselja. Svi auto-prevoznici voze samo školske linije. Bez podrške grada ostalo nije moguće, a potrebe svakako ima", rekao je Mitrović za Srnu.

On je podsjetio da je u Bijeljini saobraćaj višestruko uvećan u odnosu na raniji period od deset i više godina.

U Gradskoj upravi Bijeljina ranije su naveli da je organizovan taksi prevoz koji predstavlja jedini vanlinijski prevoz ljudi.

"Na području Bijeljine ima 97 samostalnih taksi prevoznika i 24 vozila u posjedu pravnog lica", precizirali su u Gradskoj upravi.

Na području Bijeljine registrovano je pet auto-prevoznika sa 17 redovnih linija, koje pokrivaju 90 odsto ruralnih naselja, ali organizovanog gradskog prevoza još nema.

Zbog toga najviše trpe penzioneri, ali i srednjoškolci i studenti, jer su škole smještene na periferiji grada.

Prema eleboratu o izvodljivosti organizovanja gradskog saobraćaja i prevoza, koji su prije desetak godina uradili Direkcija za razvoj grada i Saobraćajni fakultet i CIPS institut iz Beograda, za subvencije ovog posla neophodno je iz budžeta godišnje izdvojiti milion KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik