Građani sve manje kupuju automobile na lizing

Bez autora
Sep 05 2011

Ove godine lizing kompanijama vraćeno je tek nešto manje od pet odsto automobila, što je znatno manje u odnosu na ranije. Razlog tome je slaba prodaja novih vozila, a oni koji se za kupovinu i odluče, izbegavaju da pazare vozilo na lizing. Sve je manje građana ima novca za kupovinu novog automobila. Od lizinga je najlakše odustati na samom početku, a kad se već odmakne u plaćanju rata, sve manje njih je spremno da se odrekne automobila. U „VB lizingu” za osam meseci ove godine vraćeno je 200 vozila. Vraćanje vozila lizing kući je jedna vrsta olakšanja za klijenta koji ne može da plaća lizing ratu, što u slučaju kredita nije moguće. U situaciji kada je tržište vozila uspavano i izuzetno je teško prodati čak i novo vozilo po izuzetnoj ceni, prodaja vozila da bi se namirilo dugovanje predstavlja dodatni stres i napor za klijenta. Uz lizing, o ovome klijent ne treba da brine.

Građani sve manje kupuju automobile na lizingOve godine lizing kompanijama vraćeno je tek nešto manje od pet odsto automobila, što je znatno manje u odnosu na ranije. Razlog tome je slaba prodaja novih vozila, a oni koji se za kupovinu i odluče, izbegavaju da pazare vozilo na lizing.

To za „24 sata“ potvrđuje i Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište. On kaže da sve manje građana ima novca za kupovinu novog automobila.

- Od lizinga je najlakše odustati na samom početku, a kad se već odmakne u plaćanju rata, sve manje njih je spremno da se odrekne automobila - kaže Stevanović.
U „VB lizingu” za osam meseci ove godine vraćeno je 200 vozila.

- Vraćanje vozila lizing kući je jedna vrsta olakšanja za klijenta koji ne može da plaća lizing ratu, što u slučaju kredita nije moguće. U situaciji kada je tržište vozila uspavano i izuzetno je teško prodati čak i novo vozilo po izuzetnoj ceni, prodaja vozila da bi se namirilo dugovanje predstavlja dodatni stres i napor za klijenta. Uz lizing, o ovome klijent ne treba da brine - kažu u VB lizingu.

U „Rajfajzen lizingu“ za naš list kažu da je ukupan broj vraćenih vozila u odnosu na broj finansiranih vozila tokom prethodne dve godine kretao oko dva do tri odsto. U većini slučajeva vozila su vraćala pravna lica.

- Od početka ove godine taj broj se još smanjuje. Dalja prodaja tih vozila funkcioniše sasvim dobro, a tačan vremenski period u kome se vozilo proda zavisi od klase i stanja. Cena ovih vozila se formira na osnovu procene ovlašćenih procenitelja i ona odgovara tržišnim uslovima, a iznos zavisi od klase i stanja automobila - kažu u „Rajfajzen lizingu“.

I u „Porše lizingu” potvrđuju da je ove godine vraćeno znatno manje vozila nego lani. Kako kažu u ovoj lizing kući, vraćeno je svega dva odsto vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik