Grafička industrija i izdavačka delatnost Srbije prate svetske trendove

Bez autora
May 17 2010

Delegacija Ministarstva za štampu i izdavaštvo NR Kine posetila je Srbiju i sastala se sa predstavnicima Privredne komore Srbije i članovima grupacija koje okuplja Udruženje grafičke industrije, novinske i izdavačke delatnosti PKS. Na sastanku je zaključeno da je tokom 2009. godine ova privredna grana u NR Kini ostvarila 100 milijardi evra, od čega polovinu u grafičkoj industriji, u digitalnom izdavaštvu oko 8 milijardi evra, dok je u kompjuterskim igrama ostvarila preko 28 milijardi evra. Od pristupanja Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji, grafička industrija te zemlje je otvorena za strane investicije. Kine je izrazila spremnost da sarađuje sa kolegama iz Srbije. Na sastanku je najavljen i dogovor o kulturnoj saradnji i međusobnom prevođenju između Kine i Srbije. Takav projekat Kina već sprovodi sa 20 zemalja. Što se tiče naše zemlje, proizvodni kapaciteti srpske grafičke i izdavačke delatnosti mogu da prate svetske trendove i potrebe domaće industrije. Proizvodni kapaciteti u Srbiji daleko su veći od potreba. Međutim, najveći problem u poslovanju grafičkih preduzeća u Srbiji je nedovoljna iskorišćenost kapaciteta. U poslednje tri godine ukupna vrednost izvezenih proizvoda veća je od uvezenih.

Grafička industrija i izdavačka delatnost Srbije prati svetske trendoveDelegacija Ministarstva za štampu i izdavaštvo NR Kine posetila je Srbiju i sastala se sa predstavnicima Privredne komore Srbije i članovima grupacija koje okuplja Udruženje grafičke industrije, novinske i izdavačke delatnosti PKS.

Na sastanku je zaključeno da je tokom 2009. godine ova privredna grana u NR Kini ostvarila 100 milijardi evra, od čega polovinu u grafičkoj industriji, u digitalnom izdavaštvu oko 8 milijardi evra, dok je u kompjuterskim igrama ostvarila preko 28 milijardi evra. Od pristupanja Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji, grafička industrija te zemlje je otvorena za strane investicije. Kine je izrazila spremnost da sarađuje sa kolegama iz Srbije. Na sastanku je najavljen i dogovor o kulturnoj saradnji i međusobnom prevođenju između Kine i Srbije. Takav projekat Kina već sprovodi sa 20 zemalja.

Što se tiče naše zemlje, proizvodni kapaciteti srpske grafičke i izdavačke delatnosti mogu da prate svetske trendove i potrebe domaće industrije. Proizvodni kapaciteti u Srbiji daleko su veći od potreba. Međutim, najveći problem u poslovanju grafičkih preduzeća u Srbiji je nedovoljna iskorišćenost kapaciteta.

U poslednje tri godine ukupna vrednost izvezenih proizvoda veća je od uvezenih. Najviše se izvoze novine i časopisi u zemlje bivše Jugoslavije, a u uvozu dominiraju katalozi, reklamni materijali i knjige za decu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik