Gubitak banaka 18 milijardi evra

Bez autora
May 15 2014

Bankarski sektor je u 2013. godini zabeležio gubitak od 18 milijardi evra, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. On je kao glavne razloge za te gubitke naveo smanjenu kreditnu aktivnost, smanjivanje kamatnih stopa i loše plasmane kredita. Najveći problem bankarskog sektora su nenaplativi krediti. Osim toga, bankama je zarobljeno oko tri milijarde evra u obaveznim rezervama za te kredite. Godinama se stvara fama da banke imaju ogromne zarade i da iznose novac iz zemlje što nije tačno, rekao je on navodeći da je prinos na kapital banaka bio 1,9 odsto pre plaćanja poreza na kraju 2012. godine. Dugalić tvrdi da su svih 30 banaka koje rade u Srbiji po osnovu kursnih razlika i menjačkih poslova u 2013. zaradili 13 miliona evra, što je, kako je rekao, mnogo manje nego u drugim zemljama.

Gubitak banaka 18 milijardi evraBankarski sektor je u 2013. godini zabeležio gubitak od 18 milijardi evra, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je kao glavne razloge za te gubitke naveo smanjenu kreditnu aktivnost, smanjivanje kamatnih stopa i loše plasmane kredita.

Najveći problem bankarskog sektora su nenaplativi krediti.

Osim toga, bankama je zarobljeno oko tri milijarde evra u obaveznim rezervama za te kredite.

Godinama se stvara fama da banke imaju ogromne zarade i da iznose novac iz zemlje što nije tačno, rekao je on navodeći da je prinos na kapital banaka bio 1,9 odsto pre plaćanja poreza na kraju 2012. godine.

Dugalić tvrdi da su svih 30 banaka koje rade u Srbiji po osnovu kursnih razlika i menjačkih poslova u 2013. zaradili 13 miliona evra, što je, kako je rekao, mnogo manje nego u drugim zemljama.

Upitan o dugu države za subvencije za kredite, Dugalić je rekao da su banke na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem dobile čvrsto obećanje da će država isplatiti dug od 7.9 milijardi dinara.

Dugalić je rekao da banke još ne znaju koji će krediti biti subvencionisani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik