"Hondin auto "fit" pretekao "Tojotin" hibrid "prijus"

Bez autora
Feb 06 2011

Manji kompaktni "Hondin" automobil "fit" bio je u januaru najprodavanije vozilo u Japanu prvi put od decembra 2007, nadmašivši "Tojotin" hibridni model "prijus", koji se nalazio na čelu liste 19 meseci uzastopno do decembra minule godine, da bi prošlog meseca pao na treće mesto. Udruženje japanskih prodavaca automobila (JADA) saopštilo je da je "fit" skočio 13,9 procenata u odnosu na januar prethodne godine, na oko 14.900 jedinica, zahvaljujući lansiranju hibridnog modela za 1,59 miliona jena, što je najniža cena među hibridima koji se nalaze na tržištu Japana. "Fit" je najjeftiniji hibrid od 1,59 miliona jena (19.000 dolara), što je privuklo mnoge kupce, posebno sa dodatnim diskontom koji su obezbeđivali dileri. Najnoviji "prijus", koji se nalazi u prodaji od maja 2009, košta oko dva miliona jena (25.000 dolara).

Manji kompaktni "Hondin" automobil "fit" bio je u januaru najprodavanije vozilo u Japanu prvi put od decembra 2007, nadmašivši "Tojotin" hibridni model "prijus", koji se nalazio na čelu liste 19 meseci uzastopno do decembra minule godine, da bi prošlog meseca pao na treće mesto.

Udruženje japanskih prodavaca automobila (JADA) saopštilo je da je "fit" skočio 13,9 procenata u odnosu na januar prethodne godine, na oko 14.900 jedinica, zahvaljujući lansiranju hibridnog modela za 1,59 miliona jena, što je najniža cena među hibridima koji se nalaze na tržištu Japana.

"Fit" je najjeftiniji hibrid od 1,59 miliona jena (19.000 dolara), što je privuklo mnoge kupce, posebno sa dodatnim diskontom koji su obezbeđivali dileri. Najnoviji "prijus", koji se nalazi u prodaji od maja 2009, košta oko dva miliona jena (25.000 dolara).

"Fit" je lansiran u oktobru prosle godine, kada je zabeležena generalno slaba prodaja putničkih automobila.
Na drugom mesto izbio je minivan "muvi", koga izrađuje kompanija "dajhacu motor", s prodajom oko 14.000 jedinica, u odnosu na 10.800 kola u prethodnom emsecu. "Prijus" je stigao u januaru do 13.700 kupaca.

Rang lista je napravljena na osnovu izveštaja JAMA i Udruženja japanskih proizvođača mini vozila.

"Hondin" manji fit" pretekao je "Tojotin" benzinsko električni hibrid automobil "prijus" koji se nalazio dvadsetak meseci na prvom mestu. "Prijus" je ipak ostao najbolje prodavani hibrid u svetu.

Prodaju "prijusa" u Japanu pogodilo je ukidanje posebnih subvencija za nabavku ekološki prilagođenih automobila u septembru minule godine, kao i serija opoziva zbog tehničkih problema.

"Fit" nije bio ugrožen tom odlukom japanske vlade posto je jeftiniji i samim tim što se našao u prodaji relativno skoro, u oktobru u Japanu, ukljucujuhci i gasno-električnu hibridnu verziju ove godine u Evropi, pod imenom "džez". Ali, novi hibridni "fit" za sada neće ići na tržište Severne Amerike.

Ukidanje subvencija pogodilo je praktično sve japanske proizvođače kola, uključujući i "Honda" modele i teže posledice se tek mogu očekivati. Iako su izostale specijalne subvencije, japanska vlada je zadržala poreske olakšice za "zelene automobiel" i one će važiti do aprila 2012. godine.

"Tojota", koja takođe izrađuje "leksus" luksuzne modele i "kamri" sedan, prodala je oko 315.000 "prijus" vozila na domaćem tržištu prošle godine, 51 odsto više nego 2009. "Tojotin" automobil "prijus" oborio je prošle godine rekord godišnje prodaje jednog modela u Japanu, zahvaljujući popularnosti vladinih subvencija. Najveći proizvođač vozila na svetu isporučio je lane oko 316.000 vozila "prijus" u Japanu, 51,1 odsto više nego u 2009, čime je taj model premašio rekordnu isporuku 300.000 vozila "tojota korola" 1990. godine.

"Prijus" je drugu godinu zaredom bio najprodavanije vozilo u Japanu. Na drugom mestu našao se lane "Hondin" model "fit", sa prodajom oko 185.000 jedinica, 17,7 odsto više nego 2009, a na trećem mestu je "tojota viz" s 122.000 prodatih automobila.

Prema podacima JADA, prodaja novih vozila u Japanu je u 2010. godini zabeležila prvi rast za sedam godina, zahvaljujući subvencijama, ciji je cilj bio da se ohrabre kupci ekološki prilagođenih vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik