Hrana skuplja 70 odsto

Bez autora
Feb 20 2011

Za nepunih godinu dana u Srbiji su poskupele sve životne namirnice, a najviše šećer, ulje, krompir i jabuke, u proseku za više od 70 odsto. Ovoliki rast cena posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled poskupljenja hrane u celom svetu, ali i trgovačkih i proizvođačkih monopola. Objašnjenja proizvođača koja su se proteklih meseci mogla čuti na temu poskupljenja bila su pad dinara, poskupljenje energenata, ambalaže, sredstava za zaštitu bilja i stočne hrane, manjak stočnog fonda, loš rod, rast cena sirovina ali i skok cena hrane na svetskoj berzi. Tako smo na kraju došli do toga da je u Srbiji, poznatoj kao zemlja hrane, krompir u proteklih godinu dana poskupeo za čak 96,98 odsto, da nam je ulje poskupelo za 75,88, šećer za 83,63, a jabuke za čak 73,21 odsto. Poskupljenja hrane koja su nas zadesila u proteklih nekoliko meseci jednim delom su opravdana, jer je od jula prošle godine do danas došlo do nezapamćenog skoka cena osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u celom svetu.

Hrana skuplja 70 odstoZa nepunih godinu dana u Srbiji su poskupele sve životne namirnice, a najviše šećer, ulje, krompir i jabuke, u proseku za više od 70 odsto.

Prema pisanju Blica, ovoliki rast cena, kažu stručnjaci, posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled poskupljenja hrane u celom svetu, ali i trgovačkih i proizvođačkih monopola.

Objašnjenja proizvođača koja su se proteklih meseci mogla čuti na temu poskupljenja bila su pad dinara, poskupljenje energenata, ambalaže, sredstava za zaštitu bilja i stočne hrane, manjak stočnog fonda, loš rod, rast cena sirovina ali i skok cena hrane na svetskoj berzi.

Tako smo na kraju došli do toga da je u Srbiji, poznatoj kao zemlja hrane, krompir u proteklih godinu dana poskupeo za čak 96,98 odsto, da nam je ulje poskupelo za 75,88, šećer za 83,63, a jabuke za čak 73,21 odsto.

Sekretar za agrar u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran, smatra da su poskupljenja hrane koja su nas zadesila u proteklih nekoliko meseci jednim delom opravdana, jer je od jula prošle godine do danas došlo do nezapamćenog skoka cena osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u celom svetu.

On kao primer navodi da je u julu prošle godine kilogram pšenice koštao 10, a danas je 29 dinara, da je šećer u julu po toni stajao 500, a danas je 900 dolara, i da je sličan rast cena zabeležio i suncokret.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik