I YUTA i agencije poručuju da ne brinemo

Bez autora
Mar 24 2013

Iz YUTE kažu da su putnici zaštićeni zakonom i da ne treba da brinu ako su uplatili aranžmane preko agencija protiv kojih je pokrenut postupak. Iz turističkih agencija poručuju da garantuju ugovorena putovanja. Putnici koji su uplatili turističke aranžmane preko agencija protiv kojih je pokrenut postupak za oduzimanje licenci, ne treba da brinu, jer su Zakonom o turizmu potpuno zaštićeni. Te putnike štiti i pravilnik o radu turističkih agencija, u smislu da tur operator ako i izgubi licencu ima obavezu da sve putnike čiji je novac primio za realizaciju turističkih putovanja u potpunosti obešteti ili da realizuje ta putovanja. Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da je pokrenut postupak za oduzimanje licenci turističkim agencijama - Travel Expert, 1a Travel i Sunline Travel.

I YUTA i agencije poručuju da ne brinemoIz YUTE kažu da su putnici zaštićeni zakonom i da ne treba da brinu ako su uplatili aranžmane preko agencija protiv kojih je pokrenut postupak. Iz turističkih agencija poručuju da garantuju ugovorena putovanja.

Direktor Nacionalne agencije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da putnici koji su uplatili turističke aranžmane preko agencija protiv kojih je pokrenut postupak za oduzimanje licenci, ne treba da brinu, jer su Zakonom o turizmu potpuno zaštićeni.

On je agenciji Beta rekao, da te putnike štiti i pravilnik o radu turističkih agencija, u smislu da tur operator ako i izgubi licencu ima obavezu da sve putnike čiji je novac primio za realizaciju turističkih putovanja u potpunosti obešteti ili da realizuje ta putovanja.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da je pokrenut postupak za oduzimanje licenci turističkim agencijama - Travel Expert, 1a Travel i Sunline Travel.

"Procedura o oduzimanju licence je pokrenuta u skladu sa Zakonom o turizmu, jer su uočene neke napravilnosti u radu te tri agencije.Započinjanje procedure omogućava tim agencijama da u određenom zakonskom roku dostave sve dokaze da će usaglasiti svoje poslovanje sa zakonskim normativima, što se u najvećoj meri i očekuje i to je uobičajna procedura", kazao je Seničić.

On je naglasio da turističke agencije, dok se ovaj postupak ne završi mogu nesmetano obavljati svoje poslovanje i da vrše usluge organizatora turističkih putovanja.

"Agencija kojom bi se eventualno i oduzela licenca ne prestaje da postoji na tržištu.Ona može obavljati poslove turističkih agencija bez licence, ne može biti organizator turističkih putovanja, ali može prodavati turističke aranžmane drugih organizatora putovanja", dodao je on.

Senčić je dodao da su ove tri turističke organizacije članice YUTE i da ima informaciju da je jedna od njih dostavila potrebnu dokumentaciju i da će postupak vrlo brzo biti obustavljen, dok druge dve agencije prikupljaju dokumenata.

Turističke agencije protiv kojih je pokrenut postupak za oduzimanje licence saopštile su da svoje poslovanje obavljaju uobičajeno bez teškoća i da su spremne za predstojeću letnju sezonu.

Iz turističkih agencija Travel ekspert i 1A travel, poručili da sadašnjim i budućim klijentima garantuju da će aranžmani biti organizovani u skladu sa ugovorenim, "na obostrano zadovoljstvo".

Ministarstvo finansija i privrede je saopštilo da je redovnom kontrolom turističkih agencija utvrđeno da avio-prevoznici sa kojima ove tri agencije imaju sklopljene ugovore nemaju zakonom obavezujuće odobrenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva za obavljanje čarter prevoza sa Srbijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik