Interesantni detalji iz biografije Džefa Bezosa

M.D.
Sep 22 2022

Bogatstvo Džefa Bezosa, osnivača, izvršnog direktora i predsednika kompanije Amazon, procenjeno je na više od 210 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu, odmah ispod Ilona Maska.

Međutim, pre osnivanja tehnološkog giganta 1994. godine, Bezos se bavio različitim poslovima u brojnim industrijama. Čak i nakon razvoja poslovne imperije, nije izgubio interesovanje za ulaganja u ostale sektore. U nastavku vam donosimo manje poznate detalje iz njegove bogate radne biografije.

Svoj prvi posao započeo je još u srednjoj školi

Prvi preduzetnički poduhvat Bezos je pokrenuo još u srednjoj školi, kada je zajedno sa svojom devojkom osnovao edukativni letnji kamp pod nazivom „Institut snova“ za decu od 9 do 12 godina. Imali su ukupno šest polaznika, a cena je iznosila 600 dolara po osobi. Pre pokretanja kampa, Bezos je leto proveo radeći u McDonald’s-u.

Radio je na Wall Street-u ranih ’90-ih

Nakon što je diplomirao računarstvo i elektrotehniku na Univerzitetu Prinston, Bezos je radio u nekoliko finansijskih firmi na Wall Street-u, uključujući i investicionu firmu D.E. Shaw. O njegovom uspehu u ovoj branši najbolje svedoči podatak da je 1990. godine postao najmlađi potpredsednik ove kompanije, a na toj poziciji se zadržao četiri godine.

Amazon je osnovan u Bezosovoj garaži

Džef Bezos i nekolicina prvih zaposlenih radnika u Amazonu počeli su da razvijaju softver za sajt u njegovoj garaži, nakon što su lansirali prototip veb stranice kompanije i zamolili prijatelje da izvrše njegovo testiranje u beta verziji. Prostor u kom su radili je bio toliko mali da je Bezos bio primoran da održava sastanke u lokalnoj knjižari „Barnes & Noble bookstore“.

Bezos je vlasnik The Washington Post-a

Bezos je 2013. godine kupio novinsku kompaniju The Washington Post za 250 miliona dolara. U to vreme neto vrednost Bezosovog bogatstva bila je procenjena na 25 milijardi dolara. Neposredno nakon kupovine, akcije novinske kompanije porasle su za 5,5 odsto. Pre ove transakcije, The Washington Post je imao ogromne finansijske probleme, da bi pod Bezosovim vlasništvom uspeo da se izvuče iz krize, te 2016. 2017. i 2018. godine ostvarivao profit.

Amazon se najpre zvao Cadabra

Prvobitna ideja za naziv online knjižare bila „Cadabra“. Međutim, tadašnji advokat kompanije, Todd Tarbert, posavetovao je Bezosa da promeni ime, nakon čega je naziv najveće online knjižare promenjen u Amazon. Zanimljivo je da u početku Bezos nije bio siguran u uspeh ovog posla, budući da je upozorio investitore da postoji čak 70% šanse da bankrotira. Srećom po obe strane, ovaj scenario se nije ostvario.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik