Investicija od tri milijarde evra u rudarstvo

Bez autora
Sep 12 2011

Državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević izjavio je danas da u rudarstvo Srbije do 2020. godine treba da bude investirano više od tri milijarde evra, a planirano je da broj zaposlenih u tom sektoru bude povećan na oko 30.000. Nacrtom zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno je da naknada za eksploataciju mineralnih sirovina bude povećana i da iznosi do sedam posto, a visina tog iznosa će zavisiti od značaja te mineralne sirovine za Srbiju. Novim zakonskim rešenjem planirano je da se sredstva iz tih naknada namenski troše za razvoj infrastrukture i kvaliteta života lokalnih zajednica u kojima se sirovine eksploatišu, dok je sadašnji iznos naknade za eksploataciju mineralnih sirovina od tri posto među najnižima u Evropi. Rudarskim kompanijama u Srbiji vrlo brzo će biti na raspolaganju niz lokacija za istraživanje i eksploataciju, a dozvole za istraživanja izgubiće preduzeća koja ih već poseduju, ali to pravo ne koriste.

Investicija od tri milijarde evra u rudarstvoDržavni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević izjavio je danas da u rudarstvo Srbije do 2020. godine treba da bude investirano više od tri milijarde evra, a planirano je da broj zaposlenih u tom sektoru bude povećan na oko 30.000.

Nacrtom zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno je da naknada za eksploataciju mineralnih sirovina bude povećana i da iznosi do sedam posto, a visina tog iznosa će zavisiti od značaja te mineralne sirovine za Srbiju.

Novim zakonskim rešenjem planirano je da se sredstva iz tih naknada namenski troše za razvoj infrastrukture i kvaliteta života lokalnih zajednica u kojima se sirovine eksploatišu, dok je sadašnji iznos naknade za eksploataciju mineralnih sirovina od tri posto među najnižima u Evropi.

Dragosavljević je najavio da će rudarskim kompanijama u Srbiji vrlo brzo biti na raspolaganju niz lokacija za istraživanje i eksploataciju i da će dozvole za istraživanja izgubiti preduzeća koja ih već poseduju, a to pravo ne koriste. Kompanije koje ne obavljaju istraživanja, a imaju dozvolu za to, dobiće dodatni rok, a biće pooštreni uslovi za neodgovorne firme, kako bi se omogućilo onima koje zaista žele da se bave tim poslom, da to i čine.

Dugoročni cilj razvoja rudarske industrije Srbije je da se poveća učešće rudarske industrije Srbije u bruto domaćem proizvodu sa sadašnjih dva na više od pet posto do 2020. godine. Planirano je da do tada bude povećan i obim i proizvodnja sa 80 na 120 miliona tona i da prihod rudarske industrije poraste sa 1,2 milijarde evra godišnje na 2,3 milijarde evra, a prihod sa vezanim industrijskim granama sa tri dostigne šest milijardi evra godišnje, dodao je Dragosavljević.

Novi zakon će, kao javni interes, definisati mineralne sirovine koje su od značaja za razvoj Srbije, što će doprineti privlačenju investitora da ulažu u srpsko rudarstvo, koje mora da bude respektabilnija privredna grana kod nas.

Očekuje se da će Vlada Srbije do kraja ovog meseca usvojiti predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini do kraja oktobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik