Istorija učitelj preduzetnika: Prvi američki milijarder pokazao kako izgraditi uspešnu kompaniju

Bez autora
Jun 24 2019

Istorija, kada se koristi na pravi način, najveći je učitelj preduzetnika. Ne samo da možete učiti od brojnih uspešnih ljudi, već možete učiti iz njihovih grešaka kako biste ubrzali svoj put prema uspehu. Zapravo, proučavanje istorije uči vas da ništa nije nemoguće, jer uglavnom je svaki veliki podvig bio neuspešan pre nego što su počeli dolaziti plodovi rada. Odličan primer je i prvi američki milijarder Džon D. Rokfeler. Bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njemu, Rokfelerov uspeh nas može naučiti brojnim lekcijama o tome kako izgraditi uspešnu kompaniju. Ovo su tri navike koje možete koristiti za rast vaše firme od početka.

Prvi američki milijarder pokazao kako izgraditi uspešnu kompanijuIstorija, kada se koristi na pravi način, najveći je učitelj preduzetnika. Ne samo da možete učiti od brojnih uspešnih ljudi, već možete učiti iz njihovih grešaka kako biste ubrzali svoj put prema uspehu.

Zapravo, proučavanje istorije uči vas da ništa nije nemoguće, jer uglavnom je svaki veliki podvig bio neuspešan pre nego što su počeli dolaziti plodovi rada. Odličan primer je i prvi američki milijarder Džon D. Rokfeler.

Bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njemu, Rokfelerov uspeh nas može naučiti brojnim lekcijama o tome kako izgraditi uspešnu kompaniju. Ovo su tri navike koje možete koristiti za rast vaše firme od početka:

1. Kao petnaestogodišnjak Rokfeler je proveo šest nedelja tražeći svoj prvi posao kao pomoćnik knjigovođe. Svakog jutra bi na sebe obukao odelo i budio se rano sve dok nije pronašao željeni posao. Još kao tinejdžer, želeo jebiti bogat bez obzira na to što je njegova okolina bila sušta suprotnost tome.

Kada sledite svoje ciljeve, kao što je osnivanje kompanije, često ćete osećati da je tako nešto miljama daleko i to je realnost, no ne smete dopustiti da vas takav osećaj u potpunosti obuzme. U tim trenucima važno je zamisliti ono što želite postići, bilo da je reč o kući u kakvoj želite živeti ili auto koji želite voziti, kako biste se mogli usredsrediti na ono što morate učiniti da biste to postigli. Naglasak je na tome da se već pre nego što ostvarite željeno ponašate kao da to imate.

2. Rokfeler je mnogo držao do svog izgleda, imao je svoju rutinu te je poznat po svojoj filozofiji o tačnosti. Takođe je veliku pažnju pridavao detaljima i pazio na svoj novac kao i svakodnevne radnje. Te male svakodnevne navike koje je imao vremenom su postajale samo veći događaji u njegovom životu.Vrlo je važno biti zahvalan za sve ono što imamo čak i kada imamo manje te je ključno biti zahvalan na svim prihodima i poslovima koje imamo, jer ako s tim ne upravljamo na najbolji način u biti sabotirate svoj budući rast.

3. Rokfeler tvrdi da "čovek koji samo ima ideju o tome da će se obogatiti, neće uspeti jer mora imati znatno veću ambiciju od same ideje". Morate znati šta je to što vas pokreće, ali i koji vam je konačni cilj. Zarađivanje novca kroz Standard Oil, za Rokfelera bio je pokretač, ali njegov cilj je bilo davanje novca u dobrotvorne organizacije i osećaj doprinosa društvu. Gotovo je pa nemoguće razvijati uspešnu firmu ako ne poznajete ono što vas motiviše i pokreće.

Ako postoji nešto što biste obavezno trebali preuzeti od osobe kao što je Rokfeler to je njegova sposobnost samokontrole. Kada neprestano radite na sebi tada istovremeno pomažete svojim poslovnim, ali i preduzetničkim poduhvatima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik