Italijani biraju: U Kragujevcu proizvodnja terenca ili fiće

Bez autora
Dec 12 2013

U Srbiji će se proizvoditi jedan od novih dvadeset modela „fijata“ koje je kao deo razvojne strategije do 2016. godine najavio torinski automobilski gigant. U planovima „Fijata“ je da u Kragujevcu, do 2016. godine krene proizvodnja još jednog modela automobila. Nije još donesena konačna odluka o tome da li će to biti neka nova terenska verzija „fijata 500 L“ ili modela baziranog na manjem i jeftinijem „fijatu 500“, odnosno „fići“ sa petoro vrata. U Torinu očekuju i potvrdu Vlade Srbije da su spremni za nastavak ulaganja u zajedničku fabriku FAS, a kako tvrdi Mlađan Dinkić „pismo o namerama“ biće vrlo brzo sročeno u Nemanjinoj. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, posao bi dobilo najmanje 2.000 radnika samo u fabrici u Kragujevcu. Izvoz bi sa sadašnjih 1,5 milijardi lako dostigao tri milijarde evra.

Italijani biraju: U Kragujevcu proizvodnja terenca ili fićeU Srbiji će se proizvoditi jedan od novih dvadeset modela „fijata“ koje je kao deo razvojne strategije do 2016. godine najavio torinski automobilski gigant.

Kako saznaju „Novosti“, u planovima „Fijata“ je da u Kragujevcu, do 2016. godine krene proizvodnja još jednog modela automobila. Nije još donesena konačna odluka o tome da li će to biti neka nova terenska verzija „fijata 500 L“ ili modela baziranog na manjem i jeftinijem „fijatu 500“, odnosno „fići“ sa petoro vrata.

U Torinu očekuju i potvrdu Vlade Srbije da su spremni za nastavak ulaganja u zajedničku fabriku FAS, a kako tvrdi Mlađan Dinkić „pismo o namerama“ biće vrlo brzo sročeno u Nemanjinoj. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, posao bi dobilo najmanje 2.000 radnika samo u fabrici u Kragujevcu. Izvoz bi sa sadašnjih 1,5 milijardi lako dostigao tri milijarde evra.

Italijani su obelodanili da razvojna strategija podrazumeva da će do 2016. godine biti uloženo oko devet milijardi evra u proizvodnju novih modela, pre svega namenjenih evropskom tržištu. Mnogi od tih modela biće pravljeni na osnovi modela „500“ i „panda“. Na tu „udicu“ prvi su reagovali Poljaci koji su uvereni da će se „fijat 500h“ model sa petoro vrata od jeseni 2014. sklapati u njihovoj fabrici u Tihiju.

Brojni specijalizovani strani internet-portali i magazini objavljuju i špijunske fotografije i takozvane rendere vozila koja bi mogla da sklapaju u jednoj od „Fijatovih evropskih fabrika“. Model SUV vozila, baziranog na modelu „500L“ a razvijen u saradnji sa „Krajslerom“ („Fijat“ je većinski vlasnik ove američke kompanije) bi, tvrde, obično dobro obavešteni italijanski mediji, sklapan u Kragujevcu. U „Fijat automobilima Srbija“ ne žele da govore o novom modelu, ali ističu da su sa Vladom Srbije u stalnim kontaktima i najavljuju povećanje proizvodnje i broj zaposlenih.

Jedan od uslova je, pre sklapanja novog modela i plasman kragujevačkih automobila u Rusiju. Mi u FAS znamo da Vlada Srbije predano radi na tome - kaže generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara i mi smo u svakom slučaju potpuno spremni za plasman naših vozila u Rusiju, i u tom slučaju povećaćemo proizvodnju i broj zaposlenih. On je rekao da je FAS za 10 meseci ove godine izvezao automobile u vrednosti od 1,28 milijardi evra, istakavši da je to kragujevačku kompaniju dovelo na prvo mesto najvećih srpskih izvoznika.

Kompanija FAS će do kraja ove godine na inostrano tržište plasirati između 100.000 i 120.000 automobila, od čega je 20 odsto izvezeno u Ameriku, a 80 odsto u Evropu, rekao je Ferara. Generalni direktor FAS je najavio da će u februaru 2014. godine biti predstavljena nova verzija automobila „fijat 500L“ sa pogonom na tečni naftni gas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik