Italijani se plaše stranih investitora: "Mogli bi da iskoriste kolaps i preuzmu domaće kompanije"

Bez autora
Apr 07 2020

Italija planira da proširi posebna ovlašćenja za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je predstavnik italijanske vlade, dodajući da će se mere primenjivati i na ulagače iz drugih država Evropske unije.

Plan odražava zabrinutost italijanske vladajuće koalicije da bi strani investitori mogli da iskoriste trenutni kolaps cena akcija zbog korona-krize za kupovinu kompanija od strateške važnosti za zemlju, prenosi Novac.hr.

Potpredsednik vlade Rikardo Frakaro rekao je u subotu da će Rim proširiti ovlašćenja provere na ceo bankarski i osiguravajući sektor, kao i na zdravstvo i na prehrambeni sektor. Nacrt zakona uskoro će biti predložen italijanskoj vladi, dodao je.

"Propisi će se primenjivati i na transakcije unutar EU", napomenuo je Frakaro.

Vlada će zahvaljujući novim ovlašćenjima moći da blokira pokušaje aktera iz EU ili izvan njega da kupuju udele u strateški važnim kompanijama.

Od 23. februara, kada je Italija uvela prvi set mera za suzbijanje pandemije virusa korona, indeks milanske berze pao je gotovo 35 odsto.

"Jasno je da je u ovo vreme nužno pod državnu zaštitu staviti i kompanije bitne za razvoj zemlje, te proširiti njen doseg na evopskom nivou. Naš prioritet je zaštita nacionalnog interesa od bilo kog špekulantskog cilja", rekao je Frakaro.

Postojeći zakoni o takozvanim "zlatnim akcijama" daju vladi pravo veta na povećanje vlasničkih udela neevropskih igrača u strateškim kompanijama u energetskom i telekomunikacijskom i u sektoru vojne opreme, te u ključnoj finansijskoj infrastrukturi, uključujući milansku berzu i platni sistem.

Frakaro je rekao da će, prema novom nacrtu zakona, vlada moći da interveniše i samoinicijativno, ne čekajući zvanična obaveštenja uključenih kompanija. Dodao je i da za kompanije koje se kotiraju na berzi treba sniziti nivo udela nakon čijeg prekoračenja investitor mora o kupovini da obavesti regulatora Consob.

Uticajni parlamentarni odbor za sigurnost (COPASIR) prošlog je meseca pozvao vladu da pripremi plan za krizne situacije kako bi se sprečila neprijateljska preuzimanja vodećih zajmodavaca i osiguravača.

Članovi odbora upozorili su na rizik da se italijanski zajmodavci nakon preuzimanja udalje od matične zemlje, što bi moglo uticati na refinansiranje italijanskog državnog duga "teškog" 2.400 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik