Iz farme u Paštrićima dnevno izađe 60.000 jaja

Bez autora
May 25 2020

U selu Paštrići kod Mionice nalazi se farma koja broji preko 100.000 kokoški, a odavde izađe 60.000 jaja dnevno, koja završe na trpezama građana širom Srbije.

Milan Palavestrić odlučio se za ovaj posao 1982. godine i skoro četiri decenije uspešno posluje.

"Krenuli smo prvo sa pet hiljada koka nosilja i sve što smo imali uložili smo u taj posao i nismo se pokajali. Nakon 38 godina, broj kokoški na našoj farmi uvećao se nekoliko stotina puta, pa je bila potrebna i izgradnja novih objekata. Modernizovali smo mehanizaciju, imamo tunelsku farmu koja radi na struju i samim tim je proizvodnja poprilično olakšana", rekao je Milan za RINU.

Na jednoj farmi može se gajiti samo živina istog uzrasta, a objekti moraju biti potpuno očišćeni i dezinfikovani, a gustina naseljenosti mora biti optimalna, a ambijentalni faktori podešeni tako da se koke nosilje dobro osećaju.

"Izuzetno je važan način na koji se koke hrane i kako je relaizovan svetlosni program. Moraju se pratiti striktna pravila, kako bi sve prošlo bez problema. Nakon što se jaja izlegu, klasiraju se u četiri grupe i od zavisnosti od potražnje plasiraju na tržište", rekao je ovaj živinar iz Paštrića.

Prema poslednjim istraživanjima Srbija može da proizvede dovoljnu količinu jaja za svoje potrebe, a stručnjaci savetuju da je neophodna dodatna promocija domaćih proizvoda, kako bi bili konkuretniji sa proizvodima iz inostranstva.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik