Iz Kragujevca stiže 30.000 ’punta’

Bez autora
May 31 2010

U kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija" (FAS) ove godine moglo biti proizvedeno oko 30.000 vozila. Direktor korporativnih komunikacija u toj kompaniji Đuzepe Zakarija kaže da je ove godine došlo do blagog pada prodaje automobila, u odnosu na 2009. U 2009. je FAS osvojio oko 55 odsto domaćeg automobilskog tržišta, ali je Zakarija naglasio da se vozila te kompanije i dalje dobro prodaju. Ove godine u FAS-u je planirana proizvodnja oko 20.000 automobila, ali on očekuje da će, u zavisnosti od uslova na tržištu, u kragujevačkoj fabrici biti proizvedeno i više, odnosno oko 30.000 vozila. Svi znamo da kriza još uvek nije prevaziđena, ali se nadamo da ćemo moći da proširimo proizvodnju, jer je naš cilj izvoz ka zemljama severne Afrike i istočne Evrope, koje predstavljaju obećavajuće tržište. Srpsko tržište prati sudbinu drugih evropskih tržišta, ali i da pokazuje znake laganog oporavka.

Iz Kragujevca stiže 30.000 ’punta’U kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija" (FAS) ove godine moglo biti proizvedeno oko 30.000 vozila.

Direktor korporativnih komunikacija u toj kompaniji Đuzepe Zakarija kaže da je ove godine došlo do blagog pada prodaje automobila, u odnosu na 2009.

U 2009. je FAS osvojio oko 55 odsto domaćeg automobilskog tržišta, ali je Zakarija naglasio da se vozila te kompanije i dalje dobro prodaju.

Prema njegovim rečima, ove godine u FAS-u je planirana proizvodnja oko 20.000 automobila, ali on očekuje da će, u zavisnosti od uslova na tržištu, u kragujevačkoj fabrici biti proizvedeno i više, odnosno oko 30.000 vozila.

"Svi znamo da kriza još uvek nije prevaziđena, ali se nadamo da ćemo moći da proširimo proizvodnju, jer je naš cilj izvoz ka zemljama severne Afrike i istočne Evrope, koje predstavljaju obećavajuće tržište", rekao je on i ocenio da srpsko tržište prati sudbinu drugih evropskih tržišta, ali i da pokazuje znake laganog oporavka.

On je napomenuo da je FAS prošle godine osvojio više od polovine domaćeg tržišta automobila, zbog pomoći Vlade Srbije kroz program "staro za novo", kao i usled toga što je automobil "fiat punto" prihvaćen kao domaći proizvod.

"Ove godine, nakon velikog uspeha, normalno je da dođe do blagog pada prodaje, ali automobil se i ove godine prodaje, a pokrenuli smo i kampanju sličnu onoj ’staro za novo’, koja će biti aktuelna do kraja juna i koja bi trebalo da podstakne prodaju", rekao je Zakarija.

U 2012. moguće čak 300.000 vozila

On je istakao da se u FAS-u, krajem 2012, planira proizvednja novog modela automobila, namenjenog izvozu, od najmanje 200.000 automobila godišnje, s mogućnošću da to bude čak i 300.000 vozila, ako to dozvole uslovi na tržištu.

"To će biti lep automobil, po izgledu i ceni veoma konkurentan na tržištu, u vrhu tehnološkog razvoja. Automobil koji će biti u stanju da se nosi uspešno sa konkurencijom na svetskom tržištu“, kazao je on i izrazio očekivanje da će se u sadašnjim tržišnim uslovima, jedno moderno, pouzdano i pristupačno vozilo lakše probiti na tržištu.

"Reč je o automobilu koji je namenjen izvozu, uključujući i SAD i koji bi značajno trebalo da utiče na poboljšanje platnog bilansa Srbije, odnosno da značajno učestvuje u izvoznom bilansu zemlje", rekao je Zakarija.

"Nameravamo da od Srbije napravimo pravi automobilistički centar. To bi bio veliki podsticaj razvoju Srbije, ali ona prvo mora da prevazidje tehnološki jaz od 20 godina, naročito u industriji automobila", ukazao je on i napomenuo da se FAS trudi da kroz saradnju sa italijanskim i drugim stranim kompanijama pomogne srpskim kooperantima da uspostave standarde koji postoje u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik