Iz Kragujevca stižu “panda“ ili novi “fijat 500“

Bez autora
May 11 2014

U narednih desetak dana bi, kako „Novosti“ saznaju, trebalo da se donese odluka o pravljenju novog modela „fijata“ u Kragujevcu koji bi sa proizvodnih traka FAS mogao da siđe već početkom 2016. godine. Kod nas bi u jednoj od najmodernijih „Fijatovih“ fabrika u svetu, prema nezvaničnim najavama, mogla da se pravi nova „panda“ ili neki od novih modela iz porodice „500“, „hečbek“ ili „sports-vagon“. Ipak, i „Fijat“ kao i svi drugi veliki proizvođači vozila, nerado pričaju o svojim razvojnim planovima. Siguno je samo da će sledeće sedmice delegacija srpske vlade posetiti sedište „Fijata“ u Torinu gde će obrazložiti ideju premijera Aleksandara Vučića koji je rekao da će „zamoliti čelnike torinskog giganta da u Srbiji pravi još jedan model automobila“.

Iz Kragujevca stižu “panda“ ili novi “fijat 500“U narednih desetak dana bi, kako „Novosti“ saznaju, trebalo da se donese odluka o pravljenju novog modela „fijata“ u Kragujevcu koji bi sa proizvodnih traka FAS mogao da siđe već početkom 2016. godine.

Kod nas bi u jednoj od najmodernijih „Fijatovih“ fabrika u svetu, prema nezvaničnim najavama, mogla da se pravi nova „panda“ ili neki od novih modela iz porodice „500“, „hečbek“ ili „sports-vagon“.

Ipak, i „Fijat“ kao i svi drugi veliki proizvođači vozila, nerado pričaju o svojim razvojnim planovima. Siguno je samo da će sledeće sedmice delegacija srpske vlade posetiti sedište „Fijata“ u Torinu gde će obrazložiti ideju premijera Aleksandara Vučića koji je rekao da će „zamoliti čelnike torinskog giganta da u Srbiji pravi još jedan model automobila“.

Reč je o vozilu iz takozvanog „B“ segmenta koji bi cenovno, bio mnogo atraktivniji za srpsko tržište ali bi, naravno, bio namenjen i izvozu, gde bi zahvaljujući uspehu „fijata 500 l“ išao već utabanim stazama.

Na Đurđevdan je u Mičigenu, u jednom od sedišta „Fijat-Krajsler“ grupacije, generalni direktor kompanije Serđo Markione, investitorima, predstavio planove ovog giganta do 2018. godine.

Cilj je da se sa sadašnjih 4,4 miliona prodatih jedinica u prošloj godini taj broj poveća na sedam miliona u naredne četiri godine.

Markione je predstavio planove za sve brendove („fijat“, „krajsler“, „dodž“, „džip“, „alfa-romeo“, „maserati“, „ferari“), a ono što nas posebno zanima je očekivanje da se prodaja „Fijata“ sa 1,5 miliona u 2013. poveća na 1,9 miliona vozila u 2018. što podrazumeva više novih modela među kojima je i „supkompaktno“ vozilo, mali pik-ap, koji bi bili prvenstveno namenjeni tržištu SAD, baš kao i „500H krosover“. Za evropsko tržište primarni model će biti baziran na novoj „pandi“, ali i na modelu iz „B“ segmenta koji bi trebalo da nasledi „grande punta“.

Istovremeno je „Fijat“ najavio i pravljenje jeftinijih vozila za tržišta Kine, Indije koji će konkurisati sličnim modelima „Dačije“ („Renoa“), „Pežoa“, „Folksvagena“...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik