Izmenama Zakona o radu do smanjenja nezaposlenosti u Srbiji

Bez autora
Mar 20 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je danas da je cilj da se izmenama Zakona o radu dođe do rešenja koja su prihvatljiva za sve aktere socijalnog dijaloga. Rad na izmenama tog dokumenta neće biti tako brzo završen, s obzirom na to da je reč o vrlo složenom poslu. Ovaj dokument će se, u najboljem slučaju, pred poslanicima Skupštine Srbije naći do kraja godine. Krkobabić je napomenuo da će se postarati za to da u radnu grupu budu uključeni stručni ljudi, koji će najbolje doprineti tome da u zakon bude ugrađena što objektivnija situacija koja će obezbediti da sistem funkcioniše kako treba. Vrlo selektivno i kritički će se sagledati predlozi svih kako bi se došlo do najboljeg rešenja. Reč je o poslu za koji će biti potrebno strpljenja jer ima dosta raskoraka u predlozima svih aktera – države, sindikata, poslodavaca, EU.

Izmenama Zakona o radu do smanjenja nezaposlenosti u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je danas da je cilj da se izmenama Zakona o radu dođe do rešenja koja su prihvatljiva za sve aktere socijalnog dijaloga.

Krkobabić je na okruglom stolu “Šta dobijamo izmenama Zakona o radu?”, koji je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) organizovao uz podršku Fondacije “Fridrih Ebert”, naveo da rad na izmenama tog dokumenta neće biti tako brzo završen, s obzirom na to da je reč o vrlo složenom poslu.

Ovaj dokument će se, u najboljem slučaju, pred poslanicima Skupštine Srbije naći do kraja godine, rekao je Krkobabić i napomenuo da će se postarati za to da u radnu grupu budu uključeni stručni ljudi, koji će najbolje doprineti tome da u zakon bude ugrađena što objektivnija situacija koja će obezbediti da sistem funkcioniše kako treba.

Potpredsednik Vlade je saopštio da će se vrlo selektivno i kritički sagledati predlozi svih kako bi se došlo do najboljeg rešenja, i dodao da je reč o poslu za koji će biti potrebno strpljenja jer ima dosta raskoraka u predlozima svih aktera – države, sindikata, poslodavaca, EU.

S druge strane, kako je naveo, postoji politička volja da se problem reši, pa treba pronaći simbiozu svih interesa i mišljenja i približiti stavove koliko je to moguće.

Krkobabić je naglasio da u Srbiji zvanično ima 750.000 nezaposlenih, a da ih je nezvanično još toliko, i poručio da se moraju tražiti rešenja za to da se u privredi nađe prostor kako bi što veći broj nezaposlenih dobio mogućnost da radi.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović naveo je da je došlo vreme za reformu zakonodavstva, i da je potrebno izmeniti delove Zakona o radu koji su neprecizni i usaglasiti taj dokument sa evropskim standardima.

Martinović je naglasio da izmene i dopune tog zakona mogu uticati na stvaranje bolje investicione klime i povećanje zaposlenosti, i dodao da će se raditi na tome da se ove godine izmene oni delovi zakona oko kojih postoji saglasnost.

Prema njegovim rečima, važno je da se postigne saglasnost, odnosno konsenzus svih socijalnih partnera, posebno poslodavaca i sindikata.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović saopštio je da bi zakon trebalo da bude izmenjen do kraja godine, i dodao da on treba da bude takav da pomiri interese poslodavaca, zaposlenih, kao i investitora.

Direktor Kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” u Beogradu Mihael Erke naveo je primer iz Nemačke, u kojoj kompanije nisu otpustile radnike kada je opao izvoz, već su ih zadržale na radnom mestu, ali su drugačije organizovale radno vreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik