Izrada plana upravljanja otpadom u SBK

Bez autora
Mar 11 2014

U Travniku je održana prva radionica projekta pod nazivom "Plan upravljanja otpadom u SBK“. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom u Federaciji BiH obaveza je Općina da izrade plan realizacije projekta. To podrazumijeva tri faze implementacije projekta od kojih je prva realizirana današnjom radionicom, kojoj su prisustvovali predstavnici svih dvanaest općina u Srednjobosanskom kantonu. Implementatori projekta su Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK. Ugovor o projektu potpisan je 15. januara ove i trebao bi biti okončan do 15. januara naredne godine. Nakon ovoga slijedi druga faza u sklopu koje će biti pokrenute aktivnosti na utvrđivanju stanja prema oblastima. U trećoj fazi bismo trebali raditi akcioni plan. Ona će trajati do četiri mjeseca.

Izrada plana upravljanja otpadom u SBKU Travniku je održana prva radionica projekta pod nazivom  "Plan upravljanja otpadom u SBK“. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom u Federaciji BiH obaveza je Općina da izrade plan realizacije projekta.

To podrazumijeva tri faze implementacije projekta od kojih je prva realizirana današnjom radionicom, kojoj su prisustvovali predstavnici svih dvanaest općina u Srednjobosanskom kantonu.

Implementatori projekta su Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK.

Ugovor o projektu potpisan je 15. januara ove i trebao bi biti okončan do 15. januara naredne godine.

- Nakon ovoga slijedi druga faza u sklopu koje će biti pokrenute aktivnosti na utvrđivanju stanja prema oblastima. U trećoj  fazi bismo trebali raditi akcioni plan. Ona će trajati do četiri mjeseca. Po okončanju druge faze bit će uključena javnost kroz jednu javnu raspravu, a poslije toga svih 12 općina nakon toga ulazi u strateško planiranje upravljanja otpada. Predviđena je još jedna javna rasprava, i nakon toga imamo finalizaciju dokumenta, koji se priprema za usvajanje na Vladi- kaže Dragana Selmanagić, u ime Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK Nijaz Helez, ističe da je plan upravljanja otpadom na području SBK jedno od strateških ciljeva i obaveza ukoliko se želi aplicirati pristupnim fondovima i sredstvima Evropske unije. 

- Radi se vrlo bitnoj temi i oblasti koju valja zakonski urediti. Nažalost, u proteklim godinama slabo je bilo aktivnosti na tom planu u odnosu na ovo šta se sada radi. Jer, zaista i ova oblast kada se uredi onako kako evropski principi kažu,  sigurno je da oni koju budu upravljali otpadom  imat će koristi, a i mi, svi građani, bit ćemo zaštićeni od  ovoga šta sada imamo-  razbacan otpad i smeće - rekao je ministar Helez.

Vrijednost projekta je oko 42.000 KM. Sa 70 posto sredstava finansira ga federalni Fond za zaštitu okoliša, a sa 30 posto resorno kantonalno ministarstvo i Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik