Izvoz povećan za 4,7 puta

Bez autora
May 18 2014

Vrijednost izvoza drvoprerađivačke industrije RS u prvom kvartalu ove godine bila je 87 miliona maraka i veća je za 4,7 puta od uvoza, pokazuju podaci Privredne komore RS. Ovaj sektor jedan je od rijetkih koji bilježi konstantan rast i koji je sa najmanje posljedica prebrodio globalnu ekonomsku krizu. Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je u oblasti prerade i proizvoda od drveta ostvaren rast od 25,7 odsto, dok je proizvodnja namještaja veća za 26,5 posto. Kazao je da se pozitivan trend održava već dvije ili tri godine unazad i da se to reflektuje i na izvoz, koji je u kompletnoj drvoprerađivačkoj industriji povećan za 21,5 odsto u odnosu na prvi kvartal lani. Ovaj sektor je veoma važan za privredu Srpske, jer u ukupnom izvozu učestvuje sa oko 13 procenata.

Izvoz povećan za 4,7 putaVrijednost izvoza drvoprerađivačke industrije RS u prvom kvartalu ove godine bila je 87 miliona maraka i veća je za 4,7 puta od uvoza, pokazuju podaci Privredne komore RS...

Ovaj sektor jedan je od rijetkih koji bilježi konstantan rast i koji je sa najmanje posljedica prebrodio globalnu ekonomsku krizu.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je u oblasti prerade i proizvoda od drveta ostvaren rast od 25,7 odsto, dok je proizvodnja namještaja veća za 26,5 posto. Kazao je da se pozitivan trend održava već dvije ili tri godine unazad i da se to reflektuje i na izvoz, koji je u kompletnoj drvoprerađivačkoj industriji povećan za 21,5 odsto u odnosu na prvi kvartal lani. Ovaj sektor je veoma važan za privredu Srpske, jer u ukupnom izvozu učestvuje sa oko 13 procenata.

- Ukupan izvoz drvoprerade bio je 87 miliona KM, od čega se 39 miliona odnosi na izvoz namještaja, a 48 miliona na izvoz proizvoda od drveta. Namještaj u izvozu učestvuje sa oko 45 odsto, ali i dalje želimo mnogo veće učešće - kazao je Šinik i dodao da je uvoz pomenutih proizvoda istovremeno iznosio 18,5 miliona KM.

U istom periodu prošle godine izvoz drvoprerađivačke industrije RS dostigao je 71,7 miliona KM, od čega se  37 miliona odnosilo na namještaj.

Drvoprerađivačka industrija generiše veliki suficit, jer je izvoz 4,7 puta veći od uvoza.

- To je posebno značajno ako znamo da je kompletna spoljnotrgovinska razmjena RS u deficitu i da je pokrivenost uvoza-izvozom oko 58 posto“, rekao je Šinik.

Dodao je da ovaj sektor zapošljava oko 14.000 radnika, a da je od tog broja više od 4.000 zaposleno u šumarstvu.

- U odnosu na prvi kvartal 2013. godine imali smo rast zaposlenih u oblasti prerade drveta od 4,2 odsto, dok je u proizvodnji namještaja taj broj povećan za 0,5 posto - kazao je Šinik i dodao da prosjećna plata u ovoj industriji iznosi 571 KM.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da drvoprerada bilježi povećanje proizvodnje i u prošloj i ovoj godini, ali da se ne osjeti na platama, pogotovo u manjim preduzećima.

- Posebno zabrinjava činjenica da neki oslodavci ne dozvoljavaju sindikalno oporezivanje, iako od Vlade dobijaju podsticaje za izvoz - kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, najveći problem u oblasti drvoprerade je visok procenat rada na crno, nepoštivanje prava na godišnji odmor i radnog vremena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik