Ove godine poljoprivrednici u Šumadiji očekuju slabiji prinos pšenice. Velike promene u temperaturama uticale su na razvoj korena koji nije mogao u potpunosti da se razvije. Za razliku od pšenice ječam je u Centralnoj Srbiji bolje rodio pa se vrše i pripreme za žetvu. Saša Milić iz Badnjevca kod Kragujevca bavi se poljoprivredom već više od 20 godina. Najveći problem na njegovoj njivi je divlji ovas koji se razvio i kao korov preti pšenici. Ove godine Saša očekuje da će prinos pšenice biti i do četiri tone po hektaru. Međutim kao i ostali poljoprivrednici iz Šumadije ne nada se da će se cena strmnih žita povećati. O ceni ja kao poljoprivredni proizvođač ne mogu ni da razmišljam. O tome razmišljaju drugi, a na nama je da što bolje ovu robu proizvedemo. Cena je sada oko 20 dinara, ali mi ne utičemo. Mi ako tražimo više, pa cena skoči, onda nam se preti sa uvozom pšenice, kaže Saša Milić.
Ove godine poljoprivrednici u Šumadiji očekuju slabiji prinos pšenice. Velike promene u temperaturama uticale su na razvoj korena koji nije mogao u potpunosti da se razvije. Za razliku od pšenice ječam je u Centralnoj Srbiji bolje rodio pa se vrše i pripreme za žetvu.
Saša Milić iz Badnjevca kod Kragujevca bavi se poljoprivredom već više od 20 godina. Najveći problem na njegovoj njivi je divlji ovas koji se razvio i kao korov preti pšenici. Ove godine Saša očekuje da će prinos pšenice biti i do četiri tone po hektaru. Međutim kao i ostali poljoprivrednici iz Šumadije ne nada se da će se cena strmnih žita povećati.
"O ceni ja kao poljoprivredni proizvođač ne mogu ni da razmišljam. O tome razmišljaju drugi, a na nama je da što bolje ovu robu proizvedemo. Cena je sada oko 20 dinara, ali mi ne utičemo. Mi ako tražimo više, pa cena skoči, onda nam se preti sa uvozom pšenice", kaže Saša Milić, poljoprivrednik, selo Badnjevac.
Za razliku od pšenice ječam je prema rečima poljoprivrednika Živka Živkovića ove godine dobro rodio, pa se očekuje veći prinos od prošlogodišnjeg.
"Ove godine je ječam veoma dobar. Ja sam sve agrotehničke mere pripremio, nadam se dobroj žetvi i uvek nam rodi o 5 do 7 tona. Pošteno da vam kažem cene su uvek slabe. Jeftina je i pšenica i ječam, mada ja ječam koristim najviše za ishranu stoke", kaže Živko Živković, poljoprivrednik, selo Badnjevac.
Stručnjaci ne očekuju visok prinos pšenice u Šumadiji zbog naglih promena temperature i nedovoljne razvijenosti korenovog sistema. Najavljene vrućine negativno će uticati i na plod.
"Na tim temperaturama, dugom danu od 15 sati, suvim vetrovima, dolazi do isparenja odnosno gubitka tih hranjivih materija, koji treba da dođu do klasa i zrna što znači da vrlo lako može da dođe do šturosti i neformiranja prinosa u punom stepenu mogućnosti. Međutim u žetvi se dešava da cena ne bude ni ta koja je pre žetve. Ova o kojoj govorimo oko 20, 25 dinara uz prinose koji neće biti visoki variraće i apsolutno će jedva doći do pokrivanja troškova proizvodnje", kaže Dobrivoje Popović, stručni saradnik za poljoprivredu i ratarstvo.
Zbog nedovoljno razvijenog stabla rezerve vlage sa hranjivim materijama nisu dostupne pšenici pa stručnjaci očekuju da će ova godina biti vrlo teska za poljoprivredne proizvođače iz Šumadije.