Jednostavniji zakon o trgovini

Bez autora
Jan 15 2013

Novi zakon o trgovini nalazi se u skupštinskoj proceduri kojim treba da se ukine mnoštvo nepotrebnih procedura i dozvola što je otežavalo rad, poslovanje i investicije trgovaca, pogotovo dolazak stranih igrača. Nakon dve godine primene ovog zakona, u praksi su uočene potrebe za unapređenjem pojedinih njegovih rešenja, naročito u pogledu smanjenja administrativnih prepreka za poslovanje privrednih subjekata. U tom smislu, novim zakonom se, na prvom mestu, uklanja administrativna prepreka za investicije u oblasti trgovine u vidu takozvane studije uticaja za velike trgovinske formate (preko 2.000 kvadratnih metara) i briše se administrativna procedura koja podrazumeva dostavljanje propisanog obrasca sa podacima koji se odnose na promet i strukturu trgovinske mreže za sve trgovce.

Jednostavniji zakon o trgoviniNovi zakon o trgovini nalazi se u skupštinskoj proceduri kojim treba da se ukine mnoštvo nepotrebnih procedura i dozvola što je otežavalo rad, poslovanje i investicije trgovaca, pogotovo dolazak stranih igrača.

– Nakon dve godine primene ovog zakona, u praksi su uočene potrebe za unapređenjem pojedinih njegovih rešenja, naročito u pogledu smanjenja administrativnih prepreka za poslovanje privrednih subjekata. U tom smislu, novim zakonom se, na prvom mestu, uklanja administrativna prepreka za investicije u oblasti trgovine u vidu takozvane studije uticaja za velike trgovinske formate (preko 2.000 kvadratnih metara) i briše se administrativna procedura koja podrazumeva dostavljanje propisanog obrasca sa podacima koji se odnose na promet i strukturu trgovinske mreže za sve trgovce – navodi se u u Predlogu zakona.

Svojevrsnom sečom propisa u trgovini biće uklonjena i pojedina nepotrebna državna tela. Tako zakon predviđa brisanje javne agencije za poslove unapređenja trgovine, Centra za razvoj trgovine i uvodi olakšani analitički mehanizam za prikupljanje podataka vezanih prevashodno za primenu mera zaštite tržišta (na primer, podaci o robi od vitalnog značaja za stanovništvo, kao što su mleko, ulje, brašno...).

Među najznačajnijim novinama je unapređenje pravne zaštite od nelojalne konkurencije, kao jedne od najprisutnijih negativnih pojava na našem tržištu. Uvodi se pravni osnov za tužbu za nematerijalnu štetu zbog narušavanja poslovnog ugleda pravnih lica, u pogledu radnji nelojalne konkurencije.

U organizacijama potrošača pozdravljaju najavu izmene propisa i u njima vide šansu, ne samo za poboljšanje položaja trgovaca, već pre svega potrošača.

– Pojedini članovi ovog zakona su onemogućavali, pa čak i sprečavali konkurenciju. Najbitnije je da se promeni ili izbriše stav zakona koji je zahtevao da trgovci za svaki objekat veći od 2.000 kvadratnih metara, a to je jedan malo veći supermarket, moraju da šalju elaborat Centru za trgovinu i lokalnoj samoupravi na odobrenje. Vidim da je najavljeno da se to ukida, tako da tu odluku pozdravljamo – navodi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Izmene ovog zakona je pre nekoliko dana najavio i Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, dodajući da će uslediti izmene još nekih propisa iz oblasti tržišta.

– Plan je da u prvom kvartalu ove godine bude izmenjen Zakon o trgovini i elektronskoj trgovini. Cilj te izmene je da se liberalizuje tržište i da se ukine restriktivna odredba koja je bila predviđena sadašnjim zakonom, da je za svaki trgovinski objekat veći od 2.000 kvadrata potrebna saglasnost. U planu je i da Zakon o zaštiti potrošača bude izmenjen najkasnije do kraja juna, jer se taj propis, iako je dobar i usklađen sa evropskim standardima, u mnogim oblastima pokazao kao nedelotvoran i neprimenjiv. Moramo da stvorimo mehanizme da potrošači imaju koristi od tih promena – rekao je Ljajić.

Osim toga, biće menjan i Zakon o robnim rezervama. Stari zakon koji uređuje tu oblast je iz 1992. godine, prema rečima ministra, i potpuno je prevaziđen. Robne rezerve ne mogu biti jednostavan magacin koji će isporučivati robu u kriznim situacijama.

– Robne rezerve moraju da predviđaju dešavanja i kretanja na tržištu i da reaguju pre nego što nastupe poremećaji – najavio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik