Jeftina struja: Od Srbije "elektriku" manje plaćaju samo Ukrajinci

Bez autora
Jan 14 2020

Najjeftiniju električnu energiju namenjenu domaćinstvima u Evropi plaćaju građani Ukrajine, pokazuje istraživanje Eurostata koje je obuhvatilo 28 članica EU i još 12 država.

Najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji – oko 30€, a najmanje u Ukrajini – 4,42€ za 100 kWh.

Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59 €, najjeftiniju struju imala je Bugarska – 9,97 €.

U regionu, cena za 100 kilovat-sati kretala se različito – u Makedoniji 7,83 €, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje, dok je u Srbiji bila 7,06 €, tek nešto veća od Kosova, koje Eurostat vodi odvojeno.

Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11€, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 €.

Udeo taksi i PDV u ceni struje u Srbiji je oko 25 odsto, što ovu državu svrstava na sredinu liste, na 23. mesto. Ovi nameti su najviši u Danskoj, gde čine 63,7 odsto konačne cene, a u Nemačkoj su iznad 50 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
  • Komsija

    Feb 06 2020
    Nemam mogucnost provere koliko koja druga drzava zahvata od cene struje, ali znam za Srbiju. Dakle lazete da je taj iznis u Stbije oko 25 odsto. Kada se to malo bolje pogleda na racunu, izlazi da struju placamo i za 50% skuplje od osnovne cene. Uzmite racun pa pogledajte.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik