Jeftini stanovi pokreću građevince

Bez autora
May 11 2014

Premijer za građevinsku industriju predlaže masovnu stanogradnju po pristupačnim cenama, uz mogućnost da država daje besplatno zemljište. Od tih mera Aleksandra Vučića najviše očekuju građevinci. Takođe, ima i oko 40.000 pripadnika vojske i policije sa nerešenim stambenim pitanjem. Građevinci već godinama priželjkuju jeftine stanove i "kranove po celoj zemlji". To bi moglo da ih izvuče iz duboke krize. Za proizvođače građevinskog materijala u ovom trenutku to znači opstanak, kažu u Udruženju proizvođača građevinskog materijala. Posebno je teška situacija kod proizvođača zidanog materijala gde je proizvodnja opala u odnosu na prethodnih deset godina za 60 odsto, a cena proizvoda snižena je samo u poslednjih sedam godina za 30 odsto, objašnjava Slavica Živković iz Udruženja.

Jeftini stanovi pokreću građevincePremijer za građevinsku industriju predlaže masovnu stanogradnju po pristupačnim cenama, uz mogućnost da država daje besplatno zemljište. Od tih mera Aleksandra Vučića najviše očekuju građevinci. Takođe, ima i oko 40.000 pripadnika vojske i policije sa nerešenim stambenim pitanjem.

Građevinci već godinama priželjkuju jeftine stanove i "kranove po celoj zemlji". To bi moglo da ih izvuče iz duboke krize.

Za proizvođače građevinskog materijala u ovom trenutku to znači opstanak, kažu u Udruženju proizvođača građevinskog materijala.

"Posebno je teška situacija kod proizvođača zidanog materijala gde je proizvodnja opala u odnosu na prethodnih deset godina za 60 odsto, a cena proizvoda snižena je samo u poslednjih sedam godina za 30 odsto", objašnjava Slavica Živković iz Udruženja.

Fabrike rade sa trećinom kapaciteta, a više od polovine proizvodnje se izvozi. I pored jeftinog građevinskog materijala i jeftine radne snage, sve manje se gradi jer nema kupaca za stanove.

Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore Srbije kaže da će cena biti pristupačna ako se država odrekne nadoknade zemljišta i ako se komunalije svedu na nešto što je minimalno.

"Kod masovne proizvodnje mogu da se ostvare velike uštede. To zavisi od projektanata i izvođača radova i to se pretežno odnosi na masovnu stambenu izgradnju. Mi imamo standarde i propise i mislim da je ova cena koja je predviđena, između 350 i 400 evra, veoma ostvariva u ovom momentu", kaže Rodić.

Država je vlasnik oko 400 hiljada hektara građevinskog zemljišta. Višak vojne imovine prodaje se još od 2006. godine, a za polovinu još nije urađena ni procena vrednosti.

Samo u prošloj godini iz vojnog budžeta za naknadu troškova vojnih podstanara isplaćeno je milijardu i po dinara.

"Mi u ovom trenutku imamo preko 20 hiljada zahteva za dodelu stanova i rešavanje stambenog pitanja i možemo veoma velike uštede da napravimo u neplaćanju odvojenih troškova života ili plaćanju putovanja koje isplaćujemo našim pripadnicima", kaže ministar odbrane Bratislav Gašić.

Očekuje da će Ministarstvo odbrane pomoći bitno građevinsku industriju Srbije da se masovnom stanogradnjom napokon pokrene.

Iako cene stanova od 2008. godine padaju, još su više nego 2007. godine, a posrednici u prometu nekretnina očekuju da će najava jeftine stanogradnje dodatno oboriti cene za još oko 30 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik