Jeftiniji krediti od kraja 2024. godine

Bez autora
Apr 15 2024

Za građane i privredu je važno pitanje kada će centralne banke početi da smanjuju referentnu kamatu, i kada će zaduživanje kod finansijskih institucija biti jeftinije.

Kako srpski analitičari ocenjuju, Evropska centralna banka (ECB) bi mogla u maju ili junu da snizi kamatu, a to znači da bi manje rate za kredite u Srbiji mogle da se očekuju krajem godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su ostale i kamatne stope na depozitne 5,25 procenata, i kreditne olakšice 7,75 odsto. I Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) juče je zadržao referentnu kamatu na 4,5 odsto.

Najava službenika američkih Federalnih rezervi (FED) o odlaganju snižavanja kamate, jer je inflacija u SAD zabeležila rast veći od očekivanog, izazvala je bojazan da će se to preneti na odluke evropskih, pa time i naše centralne banke. Ipak, kako u razgovoru za "Novosti" kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, očekuje se da ECB postupi drugačije. Američka privreda, kako objašnjava, bolje funkcioniše nego evropska i zato je EU bitnije da se brže spuštaju kamate, kako bi stimulisali privredu koja je anemična. On navodi primer da Nemačka ima stopu rasta od samo 0,2 odsto.

- Tako da se EU žuri više nego SAD da snižava kamate - ističe Stanić. - Nije isključeno da ECB već u maju donese odluku da snizi referentnu kamatu.

I Vladimir Vasić, bankar i finansijski konsultant smatra da ECB ne mora da sledi moneteranu politiku FED, jer to zavisi od mnogih faktora, i očekuje da će, najverovatnije, u junu sniziti stopu. Moguće je, kako dodaje, da će to učiniti dva puta do kraja godine smanjivanjem po 0,25 procentnih poena:

- Potrebno je tri do šest meseci da se to odrazi na smanjivanje euribora, tako da bi manje rate za kredite indeksirane u evrima mogle da se očekuju krajem godine - kaže Vasić. -To bi donelo olakšanje posebno za one koji otplaćuju stambene kredite.

Prema odluci NBS stope na stambene kredite su ograničene do kraja godine, a od 1. januara sledeće ponovo će ih formirati banke. Kako Vasić ocenjuje, tada bi već trebalo da imamo efekat smanjenja euribora, tako da ne bi bila potrebna neka nova odluka NBS.

Što se tiče zaduženja građana u dinarima, NBS će, najverovatnije, da sledi monetarnu politiku ECB, pa će to uticati da smanje kamate na kredite u domaćoj valuti.

Kako se navodi u saopštenju NBS, odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou deveti mesec zaredom pre svega su opredelili opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci, aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost u međunarodnom okruženju po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda.

- Na opreznost u zoni evra i SAD još uvek upućuje bazna inflacija, koja nastavlja da se kreće iznad ukupne inflacije, pre svega usled viših zarada, zbog čega su ECB i FED oprezni u pogledu početka ciklusa ublažavanja monetarnih politika - navodi NBS. - Opreznost domaće monetarne politike potrebna je i zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu usled odluke zemalja OPEK plus da ograniče ponudu i tokom drugog tromesečja, u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, dužih transportnih ruta i većih logističkih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik