Kako će izgledati tržište struje?

Bez autora
May 14 2014

Električne mreže i berze zemalja južne i severozapadne Evrope su povezane i sada pokrivaju oko 70 odsto evropskih potrošača. To je još jedan korak prema integrisanom određivanju cena struje i smanjenju rizika u snabdevanju. Fizička i finansijska integracija te dve evropske regije, koja je izvršena juče, stvara zajedničko tržište električne energije koje se proteže od Portugala do Finske. To povezivanje će koristiti potrošačima, jer će omogućiti protok iz područja gde je struja jeftinija prema onima gde je skuplja. U ključnom potezu prema integrisanom tržištu struje pokrenuto je potpuno povezivanje jugozapadnih evropskih zemalja, navodi se u zajedničkom saopštenju operatora mreža i berzi električnom energijom.

Kako će izgledati tržište struje?Električne mreže i berze zemalja južne i severozapadne Evrope su povezane i sada pokrivaju oko 70 odsto evropskih potrošača.

To je još jedan korak prema integrisanom određivanju cena struje i smanjenju rizika u snabdevanju.

Fizička i finansijska integracija te dve evropske regije, koja je izvršena juče, stvara zajedničko tržište električne energije koje se proteže od Portugala do Finske.

To povezivanje će, kako prenosi portal Seebiz, koristiti potrošačima, jer će omogućiti protok iz područja gde je struja jeftinija prema onima gde je skuplja.

"U ključnom potezu prema integrisanom tržištu struje pokrenuto je potpuno povezivanje jugozapadnih evropskih zemalja", navodi se u zajedničkom saopštenju operatora mreža i berzi električnom energijom.

Na takvom jedinstvenom tržištu, povećanjem proizvodnje vetroelektrana ili solarne energije na jednom području, moći će da se nadoknadi pad proizvodnje hidroelektrana na drugom, ili rastom proizvodnje termoelektrana u jednoj zemlji moći će da se nadoknadi pad proizvodnje u nuklearnim elektranama u nekoj drugoj zemlji.

"To će koristiti krajnjim potrošačima, jer će se zbog bolje koordinacije između berzi energijom povećati efikasnost korištenja električnih sistema i prekogranične infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Severozapadno evropsko tržište električne energije obuhvata Nemačku, Francusku, Austriju, Britaniju, Belgiju i Holandiju, kao i nordijske i baltičke države, čija su tržišta integrisana još u februaru.

U sledećoj fazi trebalo bi da se integrišu i tržišta Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije, a potom i ostatka Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik