Kako da probudite uspavanu kreativnost?

M.D.
Aug 01 2021

U eri globalizacije, kreativnost pripada redu najvažnijih veština u poslovnom svetu i predstavlja jedan od osnovnih pokretača rasta i razvoja.

Zahvaljujući originalnim idejama, mnoge kompanije uspevaju da naprave značajan iskorak na tržištu, odvoje se od konkurenata i unaprede svoje poslovanje.

U praksi često nailazimo na krajnje originalne biznis ideje, reklamne slogane ili idejna rešenja za logotipe. Tada neretko sebi postavljamo pitanje: „zašto se ja toga nisam setio/la?“. Upravo ovde i nastaje zabluda da je za kreativnost neophodan urođeni gen. Međutim, pored činjenice da pojedinci jednostavno imaju veći kreativni kapacitet, uz malo truda i posvećenosti ona može razvijati kod svakog čoveka.

Svako kome je kreativno razmišljanje neophodno zarad uspeha u poslu ili nekom drugom životnom segmentu, može osloboditi svoju kreativnu stranu ličnosti i postizati vrhunske rezultate, zahvaljujući sledećim jednostavnim tehnikama.

1. Promenite perspektivu

Kada promenite ugao posmatranja određenog problema, sasvim je izvesno da možete doći do nekoliko različitih rešenja. Dakle, nemojte dozvoliti da vam neki vanredni događaj promeni perspektivu, već to učinite sami. Izađite iz sadašnjeg okvira razmišljanja i pokušajte da problem sagledate iz nekoliko različitih uglova, jer na taj način možete otvoriti put ka kreativnim idejama.

2. Verujte svojoj intuiciji

Ukoliko kočite svoju intuiciju iz straha da rešenje do kojeg ste došli nije idealno, blokirate i svoju kreativnu stranu ličnosti. Ponekad je neophodno da se prepustite svojoj intuiciji i radite na ideji koja vam je prva „pala na pamet“, jer je ona često najbolje, najlakše i najefikasnije rešenje. Verujući svojoj intuiciji oslobađate kreativnost, te možete doći do više različitih ideja oslanjajući se na početnu. Što više koristite intuiciju, ona će se razvijati i veoma brzo postati vaš glavni saveznik u pronalaženju kreativnih rešenja.

3. Zapišite ili nacrtajte ideje

Kako biste došli do originalne ideje, od velike pomoći vam može biti zapisivanje svih dosadašnjih na papir. Počnite sa postavljanjem jednostavnog pitanja i potrudite se da date što više odgovora na osnovu kojih možete rešiti problem. Kada sve ideje postavite na papir, imaćete uvid u sve dosadašnje alternative i možete razmišljati u različitim pravcima. Osim toga, mnogi ljudi tvrde da crtanjem uspevaju da probude svoju kreativnost. Predstavljanje neke ideje kroz crtež pomaže vizuelizaciji problema i jedan je od najefikasnijih načina da stvari sagledate kroz drugačiju prizmu.

4. Razmotrite sve alternative

Pri podsticanju kreativnosti jako je važno da u startu ne odbacujete pojedine ideje, već da razmotrite svaku, bez obzira na to koliko ona u tom trenutku deluje besmisleno. Ova metoda se primenjuje i u „brainstorming“ tehnici i pokazuje uspešne rezultate, jer omogućuje da više kreativnih ideja ispliva na površinu. Kada dođete do originalne ideje, dalje je neophodno da razmotrite i različite alternative njene realizacije. Na ovaj način razvijate stav da uvek postoji drugačiji način realizacije ukoliko nešto krene po zlu. Onda kada otvorimo um i prihvatimo različite ideje i njihove alternative, naša kreativna strana ličnosti može doći do punog izražaja.

5. Hobijem do inspiracije

Kako biste razmrdali moždane vijuge, neophodno je da često praktikujete one hobije koji bude vašu inspiraciju. Slušanje muzike, čitanje knjiga, šetnja, boravak u prirodi, poseta umetničkoj galeriji ili muzeju, sve ono što vas opušta i pričinjava vam pravi užitak i zadovoljstvo, delovaće podsticajno na vašu kreativnost. Bez obzira na to šta je vaš hobi, ukoliko vas čini raspoloženim, pokreće na akciju, razvija kao ličnost i proširuje vidike, uvek pronađite malo vremena da mu se posvetite. Vaša strast prema nečemu može biti od pomoći kako biste drugačije sagledali situaciju i pronašli sličnosti između postojećeg problema i hobija.

6. Priuštite sebi dovoljno sna i odmora

Dobar san, odmor i relaksacija ne samo da povoljno utiču na zdravlje, već mogu delovati vrlo podsticajno na inspiraciju i kreativnost. Neretko se dešava da se ljudima upravo u trenucima opuštanja „upali lampica“ i dosete se sjajne ideje. Kratki predah i udaljavanje od trenutnog problema može postati okidač kreativnosti, jer u tim trenucima obavljamo aktivnosti koje zahtevaju minimalno razmišljanje. Stručnjaci tvrde da u takvim situacijama nesvesni procesi obavljaju svoj posao pa se ideja iskristališe „sama od sebe“.  Dakle, povremeno napravite kratak predah i ne razmišljajte o problemu jer ćete na taj način osvežiti um i osloboditi prostor za sjajne ideje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik