Kako je nastao brend „Starbucks“

M.D.
Aug 28 2022

Na Forbsovoj listi najvrednijih svetskih brendova za 2020. godinu, kompanija „Starbucks“ zauzima 37. poziciju, dok je u sektoru restorana rangirana na visokoj drugoj poziciji, odmah ispod „McDonald's-a“.

Vrednost brenda procenjena je na 17,9 milijardi dolara, što ne čudi imajući u vidu da je ovaj lanac kafeterija prisutan na šest kontinenata i 83 države sveta, sa ukupno 32.660 objekata. Samo na Menhetnu se nalazi više od 250 lokala. Od 2019. godine „Starbucks“ je prisutan i u Srbiji.

Imajući u vidu, veličinu, vrednost i prisutnost brenda širom sveta, „Starbucks“ mnogi smatraju glavnim predstavnikom drugog talasa kulture kafe u SAD-u. U ovim kafeterijama se poslužuju topli i hladni napici, kafa od celog zrna, instant mlevena kafa, espresso, caffe latte, frappuccino, čajevi, sokovi... Zapravo, u „Starbucks-u“ postoji više od 87.000 kombinacija napitaka! To je čuveni „tajni meni“ ove kompanije, koji u osnovu predstavlja ogromnu listu kombinaciju napitaka kojih nema na meniju. Kako su u samoj kompaniji objasnili, kada se uzmu u obzir sva osnovna pića i pomnože se sa modifikatorima i mogućnostima prilgođavanja, dobijamo upravo gore navedeni broj.

A kako je sve počelo?

Prvi kafić otvoren je u Sijetlu 1971. godine gde se i danas nalazi sedište ove poznate kompanije. Brend su osnovala tri prijatelja, profesor engleskog jezika Džeri Boldvin, profesor istorije Zev Sijegl i pisac Gordon Bauker, a ideju su dobili još za vreme svojih studentskih dana na Univerzitetu u San Francisku. Inspiraciju za ime kompanije pronašli su u liku mornara iz dela „Mobi Dik“ koji se zvao Starbak. Njihova prvobitna ideja bila je prodaja prženih zrna kafe, pa tako tokom prvih godina poslovanja „Starbucks“ nije služio kuvanu kafu, što je za mnoge danas nezamislivo.

Tokom 80-ih godina ukupna prodaja kafe u SAD-u bila je u opadanju, ali je prodaja napitaka od kafe porasla sa 3% u 1983. na 10% u 1989. godini. Taj period je bio i ključan za ubrzani razvoj kompanije, budući da je ona prodata Howardu Schultzu, koji je nakon putovanja u Milano odlučio da prodavnicu zrna kafe pretvori u kafeteriju gde su se posluživali napici na bazi espresa. Do kraja 1989. godine „Starbucks“ je imao 46 otvorenih lokala širom SAD-a.

Širenje franšize

U periodu od 1986. do 2000. godine, Howard Schultz je kao izvršni direktor kompanije postigao neverovatan uspeh šireći franšizu širom planete. Interesantno je da se tokom 90-ih godina gotovo svakog dana otvarao barem po jedan novi „Starbucks“ kafić.

Tokom 1994., kompanija je otkupila „The Coffee Connection“, stekavši pravo na upotrebu, izradu, plasman na tržište i prodaju „Frappuccino“ napitaka, koji su zvanično predstavljeni pod imenom „Starbucks“ 1995. godine. Sve do 2012. godine godišnja prodaja ovog napitka donosila prihode od preko dve milijarde dolara. Prvi kafić van severnoameričkog kontinenta otvoren je u Tokiju 1996. godine

Schultza je nasledio Orin Smith koji je sve do 2005. vodio kompaniju, pozicioniravši je u tom periodu kao globalnog igrača na tržištu kafe. Pod njegovim upravljanjem, „Starbucks“ je u aprilu 2003. godine otkupio brendove „Seattle's Best Coffee“ i „Torrefazione Italia“ od kompanije „AFC Enterprises“ za 72 miliona dolara.

Prvi restoran u Kini otvoren je 2000. godine, ali budući da su kineski potrošači u tom periodu pružali veliki otpor prema kompaniji zbog svojih kulturoloških uverenja, predstavništva su zatvorena 2007. godine. Međutim, to nije sprečilo „Starbucks“ da se u kasnijem periodu ipak pronađe svoje mesto na kineskom tržištu. Naime, tokom 2012. godine preko 750 kafeterija je poslovalo na ovom tržištu, da bi danas taj broj premašivao 2000.

Tokom finansijske krize 2007. i 2008. godine, Howard Schultz se vraća na čelo kompanije, gde je narednu deceniju povećavao tržišni udeo, proširujući ponudu i usmeravajući kompaniju na društveno odgovorno poslovanje.

Kevin Johnson nasledio je Schultza 2017. godine, koji i danas obavlja funkaciju izvršnog direktora kompanije.

Šta sve danas možemo naći u „Starbucksu“

Pre tačno 50 godina u „Starbucks“ prodavnicama su se prodavala zrna pržene kafe, da bi se danas u mnogima od njih prodavale zapakovane namirnice, peciva, topli i hladni sendviči, pa čak i šolje za kafu. Na nekoliko lokacija su otvoreni i "Starbucks Evenings" restorani u kojima se služi pivo, vino i predjela. Kafa, sladoled i flaširani hladni napici od kafe marke „Starbucks“ prodaju se u prodavnicama prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik