Kako je Putin "podigao" američku berzu

Bez autora
Aug 12 2020

Saopštenje predsjednika Vladimira Putina da je u Rusiji registrovana prva u svijetu vakcina protiv korone dovela je do rasta glavnih indeksa na američkoj berzi, piše Si-En-Bi-Si.

Jedan od glavnih pokazatelja američkog tržišta - S&P 500 - tokom trgovanja 11. avgusta, porastao je za 0,2 odsto, na nivo od 3377,13 poena. To je samo jedan procenat manje od rekordne vrijednosti postignute u februaru. Industrijski indeks Dow Jones porastao je za 1,1 odsto, a indeks tehnoloških kompanija  NASDAQ - za 0,7 procenata.

Eksperti televizije smatraju da je glavni razlog za ovaj rast Putinova izjava. Ruski predsjednik je obećao da će početkom 2021. godine početi masovna proizvodnja vakcine koja je dobila ime "Sputnjik V".

Iako kod nekih ljekara izaziva sumnju to što je u tako kratkom roku napravljena vakcina, mnogi investitori su pozitivno ocijenili ovu vijest. Oni u ovome vide nadu da će uskoro biti završena pandemija.

Među liderima rasta su kompanije koje same prave vakcinu, uključujući Johnson&Johnson (porast akcija za 0,2 procenta).

Akcije su skočile i kompanijama iz sektora koje su najviše postradale od pandemije virusa korone i koje su čekale pojavu vakcine.

Akcije avio-kompanija American Airlines i kompanije za duge plovidbe Norwegian Cruise Lines porasle su za 6,5 procenata, trgovačkim lancem Simon Property Group - za pet procenata, prenosi Sputnjik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik