Kako nas varaju prodavci obuće

Bez autora
Jan 14 2013

Da bi se ogradili od mogućih reklamacija i izbegli da nadoknade štetu kupcima uvoznici obuće uz pomoć akreditovanih laboratorija često prepravljaju deklaracije. Iako proizvođač, recimo, izvorno garantuje da je cipela nepropustljiva na srpskoj deklaraciji navodi se na primer da je cipela za "zimsko i hladno vreme". Još je veći paradoks kada postavljenu za skijanje kategorišu kao "čizmu za suvo vreme”, što se čak može videti na etiketama proizvođača sportske odeće i obuće. U Ministarstvu trgovine potvrđuju da se i dalje najveći broj pritužbi potrošača (oko 20 odsto od ukupnog broja prijava) odnosi na obuću, i to naročito sportsku. Primetno je i povećanje broja pritužbi kupaca na to što je obuću proizvođač deklarisao kao vodootpornu, dok je neko drugi (uvoznik, trgovac) robu deklarisao na drugi način (na primer kao obuću za suvo vreme).

Kako nas varaju prodavci obućeDa bi se ogradili od mogućih reklamacija i izbegli da nadoknade štetu kupcima uvoznici obuće uz pomoć akreditovanih laboratorija često prepravljaju deklaracije.

Iako proizvođač, recimo, izvorno garantuje da je cipela nepropustljiva na srpskoj deklaraciji navodi se na primer da je cipela za "zimsko i hladno vreme".

Još je veći paradoks kada postavljenu za skijanje kategorišu kao "čizmu za suvo vreme”, što se čak može videti na etiketama proizvođača sportske odeće i obuće, na šta su ukazali čitaoci Potrošača.

U Ministarstvu trgovine potvrđuju da se i dalje najveći broj pritužbi potrošača (oko 20 odsto od ukupnog broja prijava) odnosi na obuću, i to naročito sportsku.

"Primetno je i povećanje broja pritužbi kupaca na to što je obuću proizvođač deklarisao kao vodootpornu, dok je neko drugi (uvoznik, trgovac) robu deklarisao na drugi način (na primer kao obuću za suvo vreme)", kaže Vesna Novaković, načelnik odeljenja za zaštitu potrošača.

Kako objašnjavaju stručnjaci prema domaćim standardima postoje sledeće namene obuće: za suvo vreme, obuća za kišu, sportska obuća, kućna obuća.

"Ako neko navede da je cipela koju prodaje za zimsko i hladno vreme takva deklaracija nije po standardu. Prema mom mišljenju standard je neophodno modernizovati u skorije vreme u cilju preciznijeg navođenja namene obuće", kaže za "Potrošač” Zoran Ostojić, rukovodilac kontrolnog tela u beogradskom "Tekstilinspektu”.

Ali ako proizvođač garantuje da je obuća vodonepropustna, uvoznik ne bi trebalo da tvrdi drugačije, naročito ako je to u cilju izbegavanja odgovornosti u slučaju reklamacija.

On kupcima ukazuje da postoje dve kategorije takve obuće: vodootporna (proizvođačka oznaka WATERRESISTANT) i obuća od vodoodbojnog materijala (proizvođačka oznaka WATERPROOF). Osnovna razlika je u tome što vodootporna obuća mora garantovati dug (neograničen) boravak u vlažnim uslovima, dok obuća od vododbojnih materijala može popustiti nakon izvesnog vremena imajući u vidu ostale činioce njene izrade.

Ostojić ocenjuje da je kvalitet obuće u principu ustaljen kao i kod svakog proizvoda u masovnoj industrijskoj proizvodnji, dok se u odnosu na raniji period može jedino primetiti veći broj jeftinije obuće sa istoka u odnosu na skuplju obuću sa zapada i domaću proizvodnju uopšte.

Ukoliko je na deklaraciji na kojoj je na srpskom jeziku dato bliže objašnjenje o svojstvima robe i načinu upotrebe, potrošač je dužan da se istih pridržava i u slučaju reklamacije ostvaruje svoja prava, po Zakonu o zaštiti potrošača, samo onda kada roba ne odgovara navedenim svojstvima.

Pre započinjanja eventualnog sudskog postupka potrošač ima mogućnost da pokuša i vansudsko rešavanje sporova. Jedan od načina je i medijacija. Na osnovu Odluke direktora Centra za medijaciju, za potrošačke sporove čija je vrednost do 40.000 dinara, medijacije se obavljaju besplatno. Za sporove koji prelaze ovu vrednost plaća se naknada za rad u postupku medijacije prema tarifniku Centra za medijaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik