Kako zaštititi platnu karticu?

Bez autora
May 14 2014

Ne ukucavajte pinove, izbegavajte sumnjive veb sajtove i budite oprezni prilikom odavanja CVV2 koda kako bi se zaštitili od zloupotreba karticama, savetuje Viza. Iako najveći deo investicija ode u prevenciju kako bi se korisnici zaštitili od zloupotreba, one su i dalje moguće. Ipak, stepen zloupotrebe kartica na srpskom tržištu je veoma nizak i među najnižim je u svetu. Tako dobre brojke rezultat su velike prisutnosti EMV čip kartica i odlične saradnje u razmeni informacija između banaka, platnih kompanija, nadležnih institucija i svih učesnika na tržištu, kaže Žan Jovanovski menadžer rizika Vize, svetske kompanije za elektronska plaćanja. Neautorizovane transakcije iznose manje od pet centi na svakih 100 dolara potrošenih putem platnih kartica, što je inače jedna od najnižih stopa zloupotrebe u regionu, a i na globalnom nivou.

Kako zaštititi platnu karticu?Ne ukucavajte pinove, izbegavajte sumnjive veb sajtove i budite oprezni prilikom odavanja CVV2 koda kako bi se zaštitili od zloupotreba karticama, savetuje Viza.

Iako najveći deo investicija ode u prevenciju kako bi se korisnici zaštitili od zloupotreba, one su i dalje moguće. Ipak, stepen zloupotrebe kartica na srpskom tržištu je veoma nizak i među najnižim je u svetu.

"Tako dobre brojke rezultat su velike prisutnosti EMV čip kartica i odlične saradnje u razmeni informacija između banaka, platnih kompanija, nadležnih institucija i svih učesnika na tržištu", kaže Žan Jovanovski menadžer rizika Vize, svetske kompanije za elektronska plaćanja.

Neautorizovane transakcije iznose manje od pet centi na svakih 100 dolara potrošenih putem platnih kartica, što je inače jedna od najnižih stopa zloupotrebe u regionu, a i na globalnom nivou.

Pri tome, rasprostranjenost EMV čip kartica je jedan od najznačajnijih faktora za obezbeđivanje niske stope zloupotreba u fizičkom okruženju, rekli su predstavnici Vize na konferenciji za medije održanoj u hotelu Square Nine.

U Srbiji je inače na 93 odsto POS terminala i 100 odsto bankomata implementirana EMV čip tehnologija, a čak 85 odsto svih transakcija obavi se čip karticama. Istovremeno, ubrzani razvoj elektronske trgovine vodi ka migraciji zloupotreba iz fizičkog u virtuelno okruženje, što je otvorilo prostor za nove i drugačije načine zloupotreba.

Ranije su zloupotrebe zahtevale fizičko prisustvo kartice - takozvano "skimovanje" i falsifikovanje, dok je u virtuelnom okruženju, u kom prisustvo kartice nije neophodno, aktuelno "pecanje" podataka i krađa identiteta, koji su među vodećim evropskim trendovima.

Prema podacima Vize Evrope, koja obuhvata sve zemlje EU, zloupotrebe u slučaju kad kartica nije prisutna čine 35,3 odsto svih zloupotreba, u poređenju sa 14,8 odsto za zloupotrebe prilikom kojih je kartica prisutna.

Viza nagalašava da su finansijska pismenosti i edukacija korisnika kartica od presudnog značaja, kao i uloga nadležnih institucija.

"Bili biste iznenađeni kada biste saznali koliko se zloupotreba desi samo zato što su korisnici kartica ignorisali najjednostavnija pravila i preporuke, kao što je na primer, izbegavanje sumnjivih web sajtova i odavanje svog CVV2 koda", rekao je kantri menadžer Vize za Srbiju i Crnu Goru, Vladimir Đorđević.

Poruka korisnicima je i da ukoliko su u mogućnosti preispitaju sumnjive situacije, na primer da li je trgovac "Verified by Visa".

Iako je, kako navode, najveći konkurent za Vizu u Srbiji keš, iz kompanije se nadaju da će i njega pobediti s obzirom na rast broja korisnika. Tome ide u prilog činjenica da je do sada u Srbiji izdato 2,7 miliona kartica. A beleži se dvocifrena brojka u procentima rasta svake godine. Ukupna potrošnja putem te valute prelazi 4 milijarde dolara godišnje.

Iz kompanije poručuju da će i dalje ulagati u prevenciju kako bi svaka transakcija bila brza, laka i sigurna, a uslov za to je, ono na čemu se trenutno radi a to je da svaka transakcija bude unikatna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik