Kakva je sudbina državnih firmi koje nisu našle kupca?

Bez autora
Feb 24 2020

Nedavnom prodajom "Jat tehnike", "Tehnohemije" i preduzeća za turizam i trgovinu "Trem", smanjen je broj preostalih preduzeća u većinskom državnom, odnosno društvenom vlasništvu koja nisu privatizovana.

Njih je, međutim, i dalje više od 70. Za polovinu, bar kako sada stvari stoje, nije moguće naći kupca.

Ove godine u planu je prodaja pančevačke "Petrohemije", beogradske "Laste", "Jugoslovenskog rečnog brodarstva" i još nekih firmi koje su u većinskom državnom, odnosno društvenom vlasništvu.

Međutim, prodaja fabrike "Dunav" u Grockoj bila je neuspešna jer nije bilo kupaca. Novu šansa čeka i "Severtrans". Poziv je poništen zbog, kako je navedeno, preispitivanja nekih imovinskih pitanja.

Upravo su vlasnički i drugi imovinski problemi, uz neefikasnost sudova u njihovom rešavanju, ono zbog čega za oko 35 firmi prodaja nije moguća.

Tri uslova koje firme treba ispune za kupca

Predsednik Saveza udruženja stečajnih upravnika Dobrivoje Petrović kaže da je lako pronaći kupaca samo kada postoji dobra procena nepokretnosti, kada su rešeni svi imovinsko-vlasnički odnosi i kada se zna koja potraživanja i koje obaveze su na firmi.

Desetak velikih firmi, čija je vrednost više stotina miliona evra nalazi se na teritoriji južne pokrajine. Kosovska agencija za privatizaciju je južno od Ibra nezakonito likvidirala ili prodala dosta firmi, ali je Srbija uspela da zaustavi nezakonitu privatizaciju velikih sistema poput "Trepče", ski-centra "Brezovica", "Obilića" i drugih.

"Država Srbija ima svaki dokument i svaki papir koji jasno pokazuje i koliko je ulagala i šta je tačno njeno – i kada je reč o 'Trepči' i o železnicama, aerodromu i mnogim drugim velikim preduzećima", naglašava pomoćnik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Stečaj za sve čiju su imovinu pojeli dugovi

I dok za ta preduzeća mora da se sačeka konačno rešenje za južnu pokrajinu, za firme na teritoriji centralne Srbije koje ne rade, one čiju su imovinu pojeli dugovi i za koje nema interesovanja, nažalost, samo je jedan lek.

Državni sekretar u Ministarstvu za privredu Dragan Stevanović kaže da će za ta preduzeća resorono ministarstvo pokrenuti postupak stečaja.

"Ako i u tom slučaju nema leka, pretpostavljam da postoje zakonski okviri kroz koje se tu radi likvidacija, kroz koje se ta imovina prenosi na Republiku Srbiju", navodi Stevanović.

Ono što je izvesno, jeste da postojeće stanje nije moguće na duži rok. Dugovi se gomilaju, dodatno uvećani za kamate, dok se imovina vremenom smanjuje. To svakako ne ide u prilog ni državi, ni radnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik