Kakvo gorivo sipamo?

Bez autora
Dec 14 2014

Gorivo je od danas dva dinara jeftinije na svim pumpama Naftne industrije Srbije. To je šesti put od početka decembra da NIS snižava cene dizela, benzina i auto-gasa. Gorivo će pojeftiniti i na ostalim pumpama. Prema rečima potrošača, na našim pumpama se toči gorivo drugog reda. Građani najčešće kažu ne naprave veliku kilometražu sa sipanim gorivom, i dodaju da smatraju da je gorivo lošijeg kvaliteta, jer je namenjeno istočnom tržištu. S druge strane, novinari koji se razumeju u automobile i koji testiraju vozila kažu da je pre svega stvar u psihologiji. Zadnjih godina posebno poslednje godine gorivo je sve bolje i bolje. Ja imam priliku da testiram automobile i goriva svaki dan i mogu da kažem da se gorivo u Srbiji ne razlikuje od sveta, napominje Aleksandar Pjevac iz "Auto Bilda".

Kakvo gorivo sipamo?Gorivo je od danas dva dinara jeftinije na svim pumpama Naftne industrije Srbije. To je šesti put od početka decembra da NIS snižava cene dizela, benzina i auto-gasa. Kako RTS nezvanično saznaje gorivo će pojeftiniti i na ostalim pumpama.

Prema rečima potrošača, na našim pumpama se toči gorivo drugog reda. Građani najčešće kažu ne naprave veliku kilometražu sa sipanim gorivom, i dodaju da smatraju da je gorivo lošijeg kvaliteta, jer je namenjeno istočnom tržištu.

S druge strane, novinari koji se razumeju u automobile i koji testiraju vozila kažu da je pre svega stvar u psihologiji.

"Zadnjih godina posebno poslednje godine gorivo je sve bolje i bolje. Ja imam priliku da testiram automobile i goriva svaki dan i mogu da kažem da se gorivo u Srbiji ne razlikuje od sveta", napominje Aleksandar Pjevac iz "Auto Bilda".

Kako je strano bolje nego domaće često smo skloni da poverujemo, napominju novinari iz oblasti automobilizma.

"Iz iskustva kažem da je stvar u psihi, jer sve što dolazi sa strane, sve što je iz inostranstva daleko je bolje nego naše. Mogu da tvrdim da je gorivo kod nas bar istog kvaliteta kao u okruženju", kaže Andrej Kulundžić iz lista "Top spid".

Upućeni ističu da se često zanemaruje činjenica da je i ono što je proizvedno u Srbiji dobro.

"Ja sam sa gorivom iz Srbije prešao 50 kilometara više nego sa gorivom iz Austrije. Gorivo iz Srbije je odličnog kvaliteta. Ja ne znam zašto svi tako olako prelaze preko činjenice da je naše proizvedno u Srbiji dobro", ukazuje Goran Dejanović iz pumpe "Eko Srbija".

Prodavci goriva kažu da se tajna ipak krije u sastojcima koji se dodaju i mešaju još u cisterni. U vreme krize u Grčkoj, francuska kompanija "Total" dobila je zadatak da napravi aditiv za lanac pumpi "Eko", koji bi vozačima na pređenih 100 kilometra garantovao bar još četiri kilometra više. Rezultati su zvanično priznati i upisani čak u Ginisovu knjigu rekorda.

"Imamo revolucionaran proizvod, nešto što je priznato i atestirano od strane svih proizvođača motora. Mi garantujemo ne samo potrošnju već i to da će se vaš motor manje čuti, bolje raditi i imati duži radni vek", kaže Miguel Angelo Pjeto iz kompanije "Total".

Aditivi za smanjenu potrošnju već se primenjuju u Bugraskoj i Crnoj Gori ,a odavno u Mađarskoj , Hrvatskoj , Sloveniji i Rumuniji.

Neki prodavci to koriste da dignu cenu ili da prodaju neki novi brend. Međutim, kod nas, zbog već poznate psihologije, biće dostupni kod nekih prodavaca besplatno. Verovatno dok se i naši kupci ne uvere u ono u šta se Ginis već uverio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik