Katanac za male radnje

Bez autora
Apr 25 2011

Za samo dva meseca ove godine u Srbiji je ugašeno 2.227 preduzeća i 6.036 preduzetničkih radnji. Čak trećinu zatvorenih firmi čine prodavnice hrane i pića i samostalne trgovinske radnje. Slede zatim prodavnice za prodaju kućnih aparata, odeću i obuću, specijalizovane zanatske radionice. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je ugašeno ubedljivo najviše trgovina, ali i da se istovremeno najčešće i otvaraju. Gotovo da nema dana, a da na nekom ćošku ne osvane zatvoren lokal, a male radnje su najviše na udaru. Uzrok zašto se male prodavnice zatvaraju je jasan, STR zbog smanjenog prometa i manje potrošnje kubure sa likvidnošću. I male i velike trgovine su pogođene su krizom. Međutim, veliki imaju veću mogućnost u odnosu na dobavljače, pa mogu da prolongiraju svoje obaveze.

Katanac za male radnjeZa samo dva meseca ove godine u Srbiji je ugašeno 2.227 preduzeća i 6.036 preduzetničkih radnji. Čak trećinu zatvorenih firmi čine prodavnice hrane i pića i samostalne trgovinske radnje. Slede zatim prodavnice za prodaju kućnih aparata, odeću i obuću, specijalizovane zanatske radionice...

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je ugašeno ubedljivo najviše trgovina, ali i da se istovremeno najčešće i otvaraju. Gotovo da nema dana, a da na nekom ćošku ne osvane zatvoren lokal, a male radnje su najviše na udaru.

- Uzrok zašto se male prodavnice zatvaraju je jasan, STR zbog smanjenog prometa i manje potrošnje kubure sa likvidnošću - kaže Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Kako tvrde u Udruženju za trgovinu, i male i velike trgovine su pogođene krizom. Međutim, veliki imaju veću mogućnost u odnosu na dobavljače, pa mogu da prolongiraju svoje obaveze.

- Troškovi velikih trgovinskih lanaca mogu biti manji zbog integralnog sistema nabavki, ali mali nisu povezani i imaju veće izdatke - kažu u Udruženju za trgovinu.

Po izrađenom dokumentu strategije i politike razvoja trgovine Srbije, postoje tri načina da male trgovine opstanu i prežive period krize.

- Prvi je promena asortimana robe i to u zavisnosti od mesta gde se radnja nalazi, a vodilja šta će ponuditi je ono što kupci dnevno pazare - savetuju u PKS.

Jedan od izlaza za male trgovce je međusobno povezivanje ili ulazak u dugoročni, čvršći ugovorni odnos - franšizni odnos sa većim trgovcima koji imaju bolju poziciju na tržištu.

- Na taj način smanjuje se rizik, jer ukoliko male radnje uzimaju njihove proizvode, marža im je od sedam do 10 odsto - kaže Hašimbegovićeva.

Treća mogućnost je uska specijalizacija što podrazumeva redukciju troškova i, ako je potrebno, udruživanje u asocijaciju trgovaca, kako bi dobili i bolje rokove za plaćanje robe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik